Още по темата От днес еднакво онлайн съдържание е достъпно

...
Още по темата От днес еднакво онлайн съдържание е достъпно
Коментари Харесай

Уеб сериалите като рекламен канал


Още по тематиката
От през днешния ден еднообразно онлайн наличие е налично на всички места в Европейски Съюз

Регулацията визира клиентите на платени услуги за стриминг на филми, музика и други
1 апр 2018
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018
Годината на телевизионните платформи

Поколението millennials е измежду най-активните ползватели на софтуери за блокиране на реклама
21 яну 2018 Интересът към автентично видеосъдържание онлайн нараства с всяка година както на световно, по този начин и на локално равнище. Което го трансформира във авторитетен и желан рекламен канал. Особено когато би трябвало да се печели най-важната за рекламодателите публика - младежката, чиито привички за гледане са главно в интернет.

Платформи като Netflix, HBO и Amazon от няколко години развиха уеб сериалите до мощно средство за привличане на качествена публика. Все по-често те ще заемат водещо място измежду желанията на феновете, измествайки трайно обичайните тв канали. " Любопитен факт да вземем за пример е, че цената на известния сериал на Netflix – The Crown, се приближава до действителната сума за годишна прехрана на кралицата на Англия. Това единствено демонстрира посоката, в която се развива промишлеността световно – вложение в автентично, качествено наличие за онлайн среда ", дава образец шефът " Съдържание " в организация Dentsu Aegis Network Ася Александрова.

Според нея посредством тези формати платформите притеглят качествена публика, а с това - по-висок трафик и нараснал интерес от страна на рекламодателите. " Те от своя страна също имат нараснали упования да нареждат своите послания в по този начин наречената brand safety (безопасна за марката - бел. ред.) среда ", прецизира Александрова.

В България този форматът на уеб сериалите към този момент има своите първи стъпки, само че занапред ще се развива.

Как българският пазар следва тренда

Уеб малкия екран и сериалите станаха известни в България през последните 2 години, макар че в международен мащаб тази еволюция на малкия екран стартира преди повече от 20 години. С проникването на технологиите и дигитализацията светът се промени и естествено беляза и поколенията, родени в цифровата епоха. Младите и дейни хора от Generation Z (родени в края на 90-те години на XX в. и първите години на XXI в.) предефинират разбирането за развлечение, медии и даже работна среда. Именно към тях разумно се насочват и уеб сериалите като опит на малкия екран да доближи до тях.

Двете огромни малките екрани bTV и " Нова тв ", с прилежащата към нея най-влиятелна онлайн група " Нетинфо ", започнаха да влагат старания в развиване на своите платформи за уеб наличие и да задържат интереса на публиката със сериали. Но двете групи залагат на разнообразни подходи.

Преди близо три години в " Нетинфо " сътвориха платформата 7Talents, профилирана в основаването, промотирането и налагането на онлайн видеопродукции, цифрови звезди и развиването на мрежа от канали за видео във Vbox7.com, YouTube и Фейсбук. Тя стартира да продуцира по-активни и разпознаваеми влогъри (видеоблогъри - бел. авт.), като им оказва помощ да популяризират и монетизират своето наличие главно посредством продуктово позициониране и специфични планове. От този формат се възползват най-вече бързообортните артикули и козметичните компании. Макар и надалеч от образеца на платформи като Netflix, които разполагат с в пъти по-голям запас, 7Talent към този момент има своите топ сериали. Сред тях се откроява " Не по този начин, брат " (който има към този момент шест сезона и 29 хиляди почитатели в Instagram), " Следвай ме " и " Апартамент 404 ", които имат надлежно втори и трети сезон. Аудиторията на видеосъдържанието, предлагано от 7Talents, е до 25 години, т.е. най-трудните за постигане от рекламодателите млади фенове, които отсъстват като консуматори на телевизия и избират компютъра и мобилния телефон.

През платформата Nova Play " Нова тв " също гради трайни привички измежду феновете да наблюдават обичаните си сериали главно онлайн. Тренда да се гледа в интернет прекатурна поредицата " Откраднат живот ". " Нова " пускаше епизода от тв екрана в интернет броени минути след ефирното му лъчение и това даде опция на по-широка публика да гледа съответната серия в комфортно за нея време.

От bTV разясниха, че тактиката им е да дават видеосъдържание през всички платформи на bTV Media Group - voyo и btvplus. " Безплатната ни онлайн платформа btvplus.bg, където всичките стратегии на bTV са налични до седем дни след лъчение в ефир, прибавя доста огромна публика от млади консуматори към наличието ни ", разясняват от медиата. Според най-скорошните данни на Gemius 19% от аудиторията на btvplus е на възраст 18-24 (за цялата интернет публика да вземем за пример 15% от потребителите са в тази възрастова група).

Според екипа на малкия екран желанията на потребителите не се дефинират от платформата, а от наличието, като младежите могат да гледат в това число и в придвижване, без значение от жанра. От медиата показват като показателно, че еднообразно сполучливи измежду младите консуматори онлайн са продукции като " Скъпи наследници ", " Гласът на България " и " Бригада Нов дом ", които са доста разнообразни една от друга. Например от старта на " Гласът на България " 62% от всички, които са гледали шоуто през онлайн платформите, са на възраст 18-34, а за " Бригада Нов дом " процентът от тази възрастова група е 66.

Малко по-различни от телевизионна поредност

Уеб сериалите като цяло следват логиката на основаване и лъчение на телевизионните сериали, само че епизодите са с по-кратко времетраене и с по-ограничени продукционни бюджети.

От маркетинг отдела на телекома " Мобилтел " разясняват, че точно удобството прави уеб сериалите подобаващ канал за връзка към най-младата публика. Ефективният метод обаче следва да е друг от чисто рекламно позициониране и върви в посока към интеграция сред марката и наличието (историята, която споделя сериалът), е мнението на специалистите на мобилния оператор. " Това е подбудено от обстоятелството, че поколението Z е потомство на по-скептични младежи, които търсят оригиналността, разполагат с голям набор от информация онлайн и по тази причина не се въздействат от общоприетите маркетингови известия ", описват от " Мобилтел ". Според компанията, с цел да бъде работещо едно позициониране в подобен вид наличие, е значимо марката да е натурален, а връзката да е приспособена като обръщение, детайли, даже анимация и наличие в самото наличие.

" Онлайн форматът има капацитета да доближи до много по-тясна публика, само че пък предлага неограничени благоприятни условия за връзка с нея. Включването на подобен вид канал в микса на клиента може съществено да поддържа маркетинговите му интензивности ", изяснява Ася Александрова от Dentsu.

Според Александрова истинските уеб сериали в България регистрират положителни резултати, само че са ориентирани основно към младежка публика. По думите й същински шлагер обаче би било излъчването на уеб сериал, който да притегли и дейните български консуматори, атрактивни за огромна част от рекламодателите. " Може би и заради тази причина от април " Нетинфо " стартират да излъчват в платформата си VBOX7 и сериала " Аз съм никой ", основан от мексиканския медиен колос и един от най-големите производители на сериали в испаноезична Америка – Televisa ", разяснява Александрова.

bTV от своя страна регистрират сериозен интерес и растеж на онлайн гледаемостта на продуцирания за ефир сериал " Скъпи наследници " през платформите Voyo и bTV plus. " Това неизбежно води след себе си и интерес от страна на марките на българския пазар ", споделят от медиата.

Управляващият шеф на Media Club Катерина Буюклиева е безапелационна, че уеб сериалите имат всички шансове да са ефикасен комуникационен/рекламен канал. " Важно е наличието да притегля публика, а с цел да се случва това, е належащо нещо доста просто - да познаваш навиците на тази евентуално доста огромна публика и да създаваш наличие, което да поддържа интерес ", разяснява Буюклиева. Според нея най-хубавата рекламна форма е консолидираното й в наличието, като е значимо да участва органично, не като кръпка. Това изисква работа в необятен екип - рекламодател+продуцент+медиа организация. " Ролята на всеки е значима, тъй като единствено по този начин се доближава до дейно рекламно наличие: рекламодателят е вложител, продуцентът е основател на наличието, медиа организацията е задължена да построи ефикасна медийна тактика и да подсигурява резултат ", изяснява Буюклиева.

Интерес към онлайн сериалите има и те ще стават все по-популярен формат, в случай че продуцентите вложат повече средства и старания, с цел да адресират другите забавни за младата публика тематики. Онлайн като медиа е доста по-удобна за младежката публика

Иван Стоев ,
маркетинг шеф на производителя на сладки произведения " Престиж 96 " (който популяризира в онлайн формати с марки като вафлите Споко и Хипер)

Младежката публика като таргет е извънредно комплицирано да бъде достигната през общоприетите форми на връзка като тв реклама. Основните аргументи са три:

1) Малкото излъчвания, предопределени за тази публика, които се вършат за телевизия;

2) Намаляващата гледаемост на телевизия от страна на младежите;

3) Все по-разпространеното и в България мултиекранно изразходване на наличие, т.е. младежите употребяват няколко устройства по едно и също време, като в другите моменти могат да гледат телевизия, употребяват смарт телефон или друго мобилно устройство, както и да вършат нещо на компютър или игрална подпора.

Тези три аргументи карат рекламодателите да търсят по-ефективни средства, посредством които да доближат до тази публика. Такива биха могли да бъдат уеб сериалите. Онлайн като медиа е доста по-удобна за младежката публика, тъй като разрешава надзор над времето за гледане, опция за интеракция както с героите, по този начин и с създателите на наличие, благоприятни условия за шерване с другари в действително време.

Интерес към уеб сериалите има, и в случай че продуцентите вложат повече средства и старания, тъй че да адресират другите тематики по разнообразни способи като наличие и актьорски състав, това ще става все по-популярен формат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР