Още по темата Американските технологични гиганти се фокусират върху AI

...
Още по темата Американските технологични гиганти се фокусират върху AI
Коментари Харесай

Alibaba се отказва от обещанието да създаде 1 милион работни места в САЩ

Още по тематиката
Американските софтуерни колоси се концентрират върху AI пазара в Китай

Пекин се бори за международно владичество в областта на изкуствения разсъдък, само че има потребност от съдействие
20 сеп 2018
Съединени американски щати притиснаха Китай с още по-тежки мита в опит да реализират договорка

Стоки на стойност 200 милиарда $ ще бъдат обмитени с спомагателни 10%
18 сеп 2018
Американски софтуерни компании с финален опит да спрат митата върху китайския импорт

Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise и Juniper Networks предизвестиха, че ограниченията на Тръмп ще навредят на американския консуматор
8 сеп 2018 Председателят на Alibaba Джак Ма разгласи, че компанията няма да сътвори 1 млн. нови работни места в Съединени американски щати, както даде обещание през предходната година. Председателят на китайския електронен колос съобщи, че " нелоялната " комерсиална война на Доналд Тръмп с Китай е причина да се откаже от желанията си, написа Financial Times.

Крилати обещания

Преди година, когато разнообразни бизнес водачи се опитваха да се покажат в удобна светлина пред преди малко встъпилия в служба Доналд Тръмп, Джак Ма даде обещание Alibaba сътвори 1 млн. работни места в Съединени американски щати, като даде достъп на американски ритейлъри и компании до електронните пазари на Alibaba.

Alibaba, оценена на над 500 милиарда $, господства електронното търгуване в Китай и заема ниша, сходна на тази на Amazon в западния свят. Alibaba се радва на над 552 млн. неповторими клиенти в другите си пазари. А обещанието на Джак Ма да даде достъп на американски компании до платформите беше показано като образец за вероятните триумфи на Тръмп от поддръжниците му.

Политически ход

В обещанието на Джак Ма обаче нямаше представени статистики или пазарни изследвания и то беше повече доказателство за благосклонност от страна на корпорацията, а не съответно съглашение.

В изявление през предходната седмица Ма съобщи, че е направил обещанието, визирайки " другарски връзки сред Съединени американски щати и Китай и рационално комерсиално държание ". Джак Ма укори Тръмп и съобщи, че търговията не трябва да се употребява като оръжие. Председателят на Alibaba също спекулира, че започващата комерсиална война може да се трансформира в още по-голяма неразбория и да продължи 20 години.

Търговската война

Ма, несъмнено, засяга спомагателните мита, които Доналд Тръмп наложи над Китай през последните месеци. Първоначалното облагане на китайски артикули на стойност 50 милиарда $ с мита от 10% беше последвано от нова мярка предходната седмица, покриваща артикули на стойност още 200 милиарда $, която ще влезе в действие на 24 септември.

Тръмп също по този начин заплаши, че в случай че Китай не приключи държавните си дотации към избрани бизнеси и нелоялните си практики по отношение на интелектуалната благосъстоятелност, Съединени американски щати ще наложат мита на стойност още 200 милиарда $. По този метод съвсем цялостният импорт на Китай в Съединени американски щати би бил обиден от комерсиалната война. Китай заплашва Съединени американски щати с отбранителни цени върху еквивалентно количество американски артикули, само че специалисти пред FT декларират, че сходно развиване на комерсиалната война би навредило на Китай повече от Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР