Още откакто е паднала на главата на Исак Нютон, ябълката

...
Още откакто е паднала на главата на Исак Нютон, ябълката
Коментари Харесай

Ябълката: Защо е по-полезна от суперхраните?

Още откогато е паднала на главата на Исак Нютон, ябълката потвърждава каква в действителност е: дребна, само че мощна. Това важи с цялостна мощ и за питателните й изгоди. Често тя е подценявана и остава на назад във времето в интерес на съвременни суперхрани, като да вземем за пример мака, чия, даже непопулярните по нашите ширини плодове като манго, папая или драконов плод.

Истината е, че ябълката не просто може да се съпоставя с тях. Тя може би е доста по-полезна! Скорошно изследване потвърждава това. Според него, единствено две ябълки на ден доста намаляват равнищата на неприятен холестерол в тялото ни. Именно поради него се предизвикват някои от актуалните заболявания, които убиват от ден на ден хора – атеросклероза, инфаркти, инсулти.

В проучването се включват 40 индивида, които ядат по две ябълки на ден. Чрез кръвни проучвания се потвърждава, че равнището на холестерол в кръвта им намаляло с 4 %! Причините за тази изгода са многочислени.

На първо място, те може да се дължат на голямото количество фибри в ябълката – съвсем 5 грама за един плод. Тя е и с малко калории – една междинна ябълка съдържа към 70-80 калории, което я прави съвършена следобедна закуска или всяко друго междинно хранене за деня. Ябълките съдържат и съвсем 90 % вода, 3 грама протеин.

Освен това ябълките са превъзходен източник на витамини и минерали. Тя е богата на антиоксиданти, както и на калий, което я прави изключително потребна за сърцето.

 ябълки

Най-важната изгода на ябълките обаче е пектинът, който се съдържа в тях. За него рядко се приказва. Пектинът в действителност е тип фибри, който е обвързван с големи здравословни изгоди. Той намалява равнищата на холестерол и е изключително потребен за диабетиците, тъй като поддържа оптимални равнища на кръвна захар.

Тези фибри са потребни и за сърцето – той намалява кръвното налягане, а постоянната им консумация се отразява на стойностите единствено след 7 дни. И още – потребен е за храносмилателната ни система и оказва помощ на тялото ни да всмуква оптимални количества желязо. Именно това прави ябълките изключително потребна храна за хората, страдащи от анемия.

Ябълката е един от най-достъпните плодове - у нас тя коства стотинки. Важно е всекидневно да консумирате най-малко 1 ябълка. Тя ще ви набави значими витамини, минерали и фибри. А сами се убедихте - здравословните изгоди от ябълката доста. Изпитайте ги!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР