Още откакто човекът е открил цветята, те са станали символ

...
Още откакто човекът е открил цветята, те са станали символ
Коментари Харесай

Символика на цветята в градината

Още откогато индивидът е разкрил цветята, те са станали знак на хубост, мъдрост и мощни усеща. Много хора обаче се интересуват от корена на нещата и по тази причина още в дълбока античност е основан езикът на цветята, съгласно който всяко цвете има свое прикрито обръщение, което предава известие без думи.

Така с цветето се подарява освен парченце от нежната естествена хубост, само че и хиляди неизказани думи. Деликатният код на цветята е средство за връзка в Европа от ХVІІ век, а в Изтока още по-рано.

Символ на нещо съкровено и скрито, назад на грубата показност, това е езикът на цветята, оказал се кадърен да кодира богатия прочувствен свят на индивида.

И въпреки през днешния ден по-голямата част от тази символика да е потънала окончателно в дебрите на забравата, към момента е известно, че с цветята могат да се демонстрират разнообразни нюанси на възприятията, а и цели хрумвания.

Сред цветята най-популярни и разпознаваеми са тези, които порастват в градината. В този ред на мисли символиката на цветята в градината е най-интересна и най-подходяща за проучване.

Царицата измежду тях е розата и за нейната символика се знае най-вече от болшинството хора. Тя символизира по едно и също време божественото съвършенство в християнския свят, и земното сластолюбие, животът и гибелта, моминската непорочност и женската плодовитост. Затова се обръща внимание на цвета на розата, изразяващ тъкмо несъмнено възприятие.

 символика на алената роза

Червената роза символизира пристрастеността, мощната, опияняваща обич, а бялата е въздишката и молбата в любовта.

Розовата се свързва с любовната клетва, а синята е знак на невъзможната обич.

Чаената роза роза показва галантност.

Герберите са нормални и добре познати култивиран цветя. Гербер се сервира като знак за поклонение пред мозъка на получателя.

Далията се свързва с лоялност и достолепие и е добър избор за човек, заслужен за внимание.

Жасминът е цвете, което ухае по този начин, че провокира лека еуфория. Маслото от него употребяват за еротични разтривки, а самото цвете е знак, че получателят е обект на нечии стремежи.

Лавандулата има успокоителен мирис и в символиката на цветята се свързва с шанс, триумф и благополучие.

Ирисът също е обичайно цвете в градините. Той предвещава положителни вести.

Червеното лале носи същите послания, както алената роза - на мощна и гореща обич.

Интересно обръщение носи растението бял бъз. То изпраща знаци за добрина и съчувствие, само че показва и ревнивост. Затова е уместно за центъра на букета от култивиран цветя, а цялостната концепция на посланието ще се разбере от цветята, които му вършат компания.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР