Още от създаването си управляващата коалиция изглеждаше необичайно - нещо

...
Още от създаването си управляващата коалиция изглеждаше необичайно - нещо
Коментари Харесай

Две кюфтета за нас, едно за вас

Още от основаването си ръководещата коалиция изглеждаше извънредно - нещо като сарми с червен хайвер, или октопод с кисело зеле. Комбинацията беше непредвидена и имаше шансове да е както забавна, по този начин и да е катастрофичен неуспех. Финалната оценка още не е дадена, само че в този момент, откакто към този момент мина половин година от ръководството на ПП-ДБ с ГЕРБ и Движение за права и свободи, се вижда една доста ясна разлика в това по какъв начин двете елементи от обединението преглеждат властта:

За ГЕРБ и Движение за права и свободи властта е нещо като порция кюфтета. Задачата на обединението е те да се разпределят - две за тях, едно плюс лютеницата - за сътрудниците, пържените картофи - поравно. След това всеки си мляска кюфтетата уединено, покланя се два пъти дневно, извърнат към Брюксел (плюс един към Вашингтон), и НЕ пипат, нито гледат в чинията на другите.

За ПП-ДБ властта наподобява друго. Може би тъй като не са били толкоз дълго в нея, те си я показват като средство за реализиране на някакви цели. Понякога обаче тези цели наподобяват за ГЕРБ-ДПС като все едно някой се пробва да им измъкне кюфтета от чиниите. Всички спорове в обединението до момента се случват по този политически разлом.

Първият път, когато ръководещите проскърцаха, беше при избирането на шефове в Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса. Тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи потеглиха да го вършат сами, ПП-ДБ се опълчиха, само че в последна сметка назначенията се случиха по метода, който желаеха Борисов и Пеевски. Две кюфтета в Българска народна банка и Сметната палата за ГЕРБ-ДПС против едно кюфте в Здравната каса за ПП-ДБ.
Реклама
Сега обаче Борисов и Пеевски се пробваха да вземат още едно кюфте в опазването на здравето, не съумяха, само че с цел да има мир, желаеха и ПП-ДБ да останат с празна паница. В случая със здравната каса тази прилика омаловажава доста, тъй като битката в действителност е за опазване на контрола върху над осем милиарда лв.. ()

По-голямата тематика в тази история е, че когато гледаш на властта по този метод, резултатите за хората постоянно са негативни. Това се вижда доста добре в. През последните 8-9 години те спадат толкоз стръмно, че българските деца (средно) са на равнището на слаборазвити и относително небогати латиноамерикански и азиатски диктатури. Щетите от това ще се усещат през идващите най-малко 10 години, а евентуално и по-късно, като виновността за това е напълно в управлявалите през последните 15 години - най-вече ГЕРБ и Движение за права и свободи. Следващия път, когато потърсите да наемете хора или чуете някой да въздиша " Няма хора ", спомнете си за образованието - казусът потегля оттова.

Лошото ръководство спъва бизнеса освен като лишава фирмите и несъмнено самите хора от по-добър живот. Когато властта е ястие на кюфтета, основаването на стойност на практика не съществува. Темата от корицата в този брой на " Капитал " е за противоположния образец, който обаче е от Гърция.

През последните няколко години властта там прави всичко допустимо, с цел да съживи стопанската система, само че освен с обичайните ѝ мотори като туризма, или корабоплаването, а и като развива IT бранша си. За извънредно малко време там беше основана start up екосистема, която стигна равнището на българската - една от най-развитите в района. Причината за бързото развиване беше главно помощта на гръцката страна. Южната ни съседка също не е известна с ефикасната си политика, само че в тази ситуация съумя да събере сили, с цел да сътвори стойност, а не да я източва ().
Реклама Свързани публикации Поцти цудо: Гърция възпламени IT мотора 8 декември 2023, 06:30 Децата не могат да PISAт: Кризата в образованието ощетява непосредствено хората и стопанската система 7 декември 2023, 09:01 Здравната касичка на ГЕРБ и Движение за права и свободи 6 декември 2023, 16:34
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР