„Още от началото на пандемията правителството продължава да върви след

...
„Още от началото на пандемията правителството продължава да върви след
Коментари Харесай

Лидия Шулева: На прага на локдауна все още не знаем какви ще ги вършим

„ Още от началото на пандемията държавното управление продължава да върви след събитията. Беше ясно, че няма по какъв начин да не се стигне до второ затваряне. Всичко това трябваше да провокира доста по-сериозна подготовка. Всички ограничения трябваше да бъдат разисквани авансово, с цел да има подготвеност те незабавно да започват... На прага на локдауна към момента не знаем какво ще вършим “. Това сподели пред БНР някогашният вицепремиер и министър на стопанската система и на труда и обществената политика (2001-2005 г.) Лидия Шулева.

По думите ѝ методът на ръководещите е нерелевантен за обстановката, в която се намираме. „ Всички ограничения, които са хипотетични и неразбираеми, ще се разискват отсега нататък. Мерките са несъстоятелни и няма да доведат до безапелационна съответстваща отплата както на приходите на засегнатите служащи и семействата, по този начин и на бюджетите на компаниите “, уточни тя.

„ Възможно е да се стигне до банкрути на компании. Досега не е имало поради мораториума върху заплащането на лихвите и на главниците. Много ограничения в Европейски Съюз бяха взети за отсрочване на заплащане на налозите и на осигуровките... Механизмите на оперативните стратегии на Европейски Съюз са доста тромави и не би било допустимо да се употребяват за незабавни обезщетителни ограничения, каквито би трябвало да се подхващат поради локдаун. За такива ограничения би трябвало парите да се вземат от бюджета “, добави Шулева.

На въпрос - при растеж на безработицата и спад на стопанската система по какъв начин ще се цялостни хазната, Лидия Шулева отговори: „ Приходите в бюджета са доста надценени. Очакваният растеж е 2,5%. При неизясненост по какъв начин ще се развива пандемията и по какъв начин ще бъдат възобновени индустриалните вериги не може да имаме такава сигурност в приходната част. Една част от ограниченията в бюджета са планувани до март и доста от тях ще би трябвало да бъдат продължени, което ще генерира още недостиг. Близостта до дългова серпантина става все по-реалистична... Всички страни свиват разноските за защита, а България е преди всичко след Съединени американски щати по разноски за защита от Брутният вътрешен продукт. Това е несъстоятелно предугаждане на пари в държавния бюджет в година на съществени последствия от една огромна пандемия “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР