Още четири кораба със зърно и слънчогледово олио напускаха украинските

...
Още четири кораба със зърно и слънчогледово олио напускаха украинските
Коментари Харесай

Още четири кораба със зърно тръгнаха от Украйна

Още четири кораба със зърно и слънчогледово олио напускаха украинските пристанища през подсигурения морски кулоар.

Милиони тонове зърно бяха блокирани в Украйна поради военните дейности там, което докара до недостиг и по-високи цени на храните в редица страни.

Миналата седмица паниките бяха разсеяни, когато за първи път от февруари тази година транспортен съд, претрупан със зърно, напусна украинските пристанища.

Четирите плавателни съда в този момент се насочат към Турция, където ще минат инспекция, като част от договорката сред Русия и Организация на обединените нации. Те отплаваха от Одеса и Черноморск в неделя. И двата са се насочили към Босфора.

След инспекциите два от корабите ще дебаркират в Турция, а другите два се насочват към Италия и Китай.

Друг празен транспортен съд дойде в Черноморск в неделя следобяд, подготвен да бъде претрупан със зърно за експорт, написа BBC.

Съгласно съглашение, подписано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации предишния месец, Русия се съгласи да не нападна кораби, които минават пренос, до момента в който Украйна увери, че ще насочва корабите, минаващи през минирани води. Сделката, която е годна за 120 дни, може да бъде възобновена, в случай че и двете страни са съгласни.

Сложната процедура наподобява работи, най-малко към този момент. Договорката е сериозен пробив на фона на 5-месечния спор сред Русия и Украйна. Тя е жизненоважна и за останалия свят.

Двадесет милиона тона зърно бяха блокирани в страната вследствие на блокадата, наложена от Русия на украинските пристанища. Ако договорката се реализира, Украйна се чака да изнася до три милиона тона зърно на месец. Украинските управляващи споделят, че има положителни признаци, че износът на зърно е безвреден, като приканиха фирмите да се върнат в пристанищата на страната.

Надеждата е, че износът ще помогне за облекчение на международната продоволствена рецесия, като в същото време ще донесе по този начин нужната задгранична валута.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства възобновяването на износа, само че сподели, че опасенията за сигурността остават.

Първият транспортен съд, който напусна Украйна предходната седмица - Razoni - отпътува от Одеса, превозвайки 27 000 тона царевица за ливанското пристанище Триполи. По-късно публични лица осведомиха, че той няма да дебаркира по проект.

Украинското посолство в Ливан сподели пред организация Ройтерс в неделя, че корабът е "забавен ", без детайлности за повода или обновена дата на идване. Съвместен координационен център, който беше основан, с цел да следи износа, сподели, че пътуването на Razoni ще бъде пробно, като неговият опит ще бъде употребен за фина конфигурация на процедурите за идващите пътувания.

По данни на S&P за 2021 година най-големите вносители на украинско зърно са Египет, Индонезия, Бангладеш, Турция, Йемен, Филипини, Мароко, Тунис, Либия и Етиопия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР