Осъдителни присъди по делото Хитрино. Главният машинист на влака Димитър

...
Осъдителни присъди по делото Хитрино. Главният машинист на влака Димитър
Коментари Харесай

Тежки присъди за машинистите по делото "Хитрино"

Осъдителни присъди по делото „ Хитрино ”. Главният ватман на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а помощник-машинистът Радослав Петков – 10 година, предава " Нова тв ".

Шуменският областен съд ги призна за отговорни за гибелта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказванията си при първичен общ режим. Присъдата не е влезнала в действие и предстои на обжалване.

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

Влаковата комбинация на компанията " Булмаркет ", пренасяща цистерни с газ пропан-бутан дерайлира на гара Хитрино. Последва гърмеж, след който 7 души починаха, 29 бяха ранени, а голям брой здания бяха разрушени или развалени. В Хитрино беше оповестено бедствено състояние, а 12 декември бе ден на печал в цялата страна.

На 25 октомври 2017 година окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти. Димитър Михнев и Радослав Петков бяха упрекнати, че са управлявали влака в нарушаване на разпоредбите. Според прокуратурата повода за дерайлирането е несъобразена скорост, защото машинистите са прекарали влака през Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите 40 км/час. 

Делото против тях започна на 15 януари 2018 година по съкратената процедура. Двамата не се признаха за отговорни.

На заседание по делото в Шумен на 15 ноември 2018 година бе показана тезата, че повода за гърмежа е била печка на твърдо гориво. Друга версия, която породи, беше че незаключена стрелка е провокирала дерайлиране на композицията, откакто локомотивът и първите пет вагона са минали без проблеми през въпросната стрелка.

През март 2019 година инж. Евгени Димов, който бе очевидец по делото, съобщи пред съда, че остаряла цистерна, която трябвало да отиде за скрап, е предизвикала нещастието. Той добави, че дебелината на стените на цистерната не е била задоволителна. Той се базира на направено през 2017 г. ултразвуково проучване, което посочило, че дъното и стените са с 6 мм по-тънки от условията на Международния устав за транспорт на рискови товари.

Нова правосъдна експертиза пък удостовери последното мнение - че цистерната не е отговаряла на интернационалните условия за транспорт на рискови товари и е трябвало да бъде бракувана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР