Оризът има много разновидности - освен бял, съществуват още черен

...
Оризът има много разновидности - освен бял, съществуват още черен
Коментари Харесай

Как да готвим кафяв ориз

Оризът има доста разновидности - с изключение на бял, съществуват още черен ориз, червен ориз и кафяв ориз. За кафявия ориз ще поговорим по-специално в тази публикация и за това по какъв начин да готвим с него.

В някои елементи на света се употребяват единствено няколко разновидности на белия ориз. Но тук фокусът пада върху кафявия ориз.

Като за начало ще кажем, че кафявият ориз е цяло, естествено зърно, което не е подложено на мелене и белене. Като цяло, структурата на всички типове оризови зърна, както и на всички други зърнени култури, е една и съща - горният пласт на зърната е с по-твърда обвивка, без включително да влиза кората. Там се съдържа ниацин, тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, както и доста огромна част от минералните субстанции калий, магнезий, фосфор, селен, цинк.

Кафявия ориз е с богато наличие на фибри, а наличието на протеин е единствено 10%. Кафявият ориз има доста положително въздействие върху нашия организъм, тъй като усъвършенства неговите защитни функционалности, подкрепя по-добрата функционалност на някои системи в тялото като нервна, кръвоносна и храносмилателната.

Как се подготвя кафяв ориз

- Единствената разлика в готвенето сред белия и кафявия ориз е времето за тяхното подготвяне. Белият ориз се готви доста по-бързо. Кафявият ориз изисква повече време за готвене. Както знаем, белият ориз поема усета на всички съставки, които се поставят в него, само че с кафявия ориз би трябвало да се внимава, тъй като някои съставки могат да убият неговия вкус;

 Кафяв ориз Снимка: Веселина Константинова

- Единствената компликация, която можете да изпитате при готвенето на кафяв ориз, е тази, че той би трябвало да се кисне много дълго време, преди да се премине към термична обработка. Докато се готви кафявият ориз, експертите предлагат да се смени два пъти водата, в която се готви;

- Другата част от готвенето на кафявия ориз по нищо не се разграничава от тази на белия ориз. Неизмитите зърна на кафявия ориз, откакто бъдат измити, се накисват във вода и се оставят по този начин най-малко 10 часа в студена вода. Най-добре е, преди да готвите с кафяв ориз, да го оставите наквасен за една нощ. Дългото накисване на зърната кафяв ориз се предлага, когато ще готвите такива ястия с кафяв ориз, чиято технология не разрешава да сменяте водата - като да вземем за пример оризови кюфтета, крилца с ориз и печива;

- Ако ще го употребявате за гарнитура, тогава можете да му промените водата два пъти. Предимство на кафявия ориз пред белия е това, че ястията имат ронлива текстура и зърната не се слепват.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР