Оригинална инициатива за насърчаване на четенето и популяризиране на Деня

...
Оригинална инициатива за насърчаване на четенето и популяризиране на Деня
Коментари Харесай

Деца внесоха възрожденски дух в градския транспорт

Оригинална самодейност за поощряване на четенето и разпространение на Деня на националните будители подеха ученици на Частното приблизително просветително учебно заведение „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“.

В продължение на 2 часа деца от I до XI клас четоха прозаичност и лирика от български класици на пасажерите в рейсовете по линии №22 и 41 и тролеите № 83, 86 и 88. Акцията „Четящ автобус“ е част от Националната седмица на четенето и бе подкрепена от общината, Регионалното ръководство на образованието и „Градски транспорт“.

Придружени от родители и учители и разграничени на групи децата звънко декламираха творби на Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Славейков и други велики родни класици.

Не пропуснаха да срещнат хората и с къса информация за 1 ноември – Деня на националните будители. Акцията изненада прелестно пасажерите, множеството от които снимаха с мобилните си телефони дребните реализатори. Най-голямо трогване провокираха първолаците, които рецитираха Вазовите „Аз съм българче“ и „Молитва“.

„Искаме да запалителен хората да харесват този български празник, тъй като възрожденците са ни дали свободата и им изискуем много“, сподели един от участниците – Стефан Минчев. Дни откакто завоюва първо място на Международната галактическа олимпиада в Русия шестокласникът показа на пасажерите одата „Паисий“ от Иван Вазов.

„Идеята за „Четящ автобус“ се роди от самите деца, които всекидневно пътуват от Варна до учебното заведение и постоянно уплътняват времето с четене. Подбрахме значими творби от български създатели, които те учат, с концепцията да предизвикваме интереса на повече жители към националното литературно завещание и да насърчим самите възпитаници да четат повече.

Убедени сме, че задачата на учебното заведение е да възпитава бъдещите будители“, изясни шефът на ЧСОУ „Юрий Гагарин“ Пенка Стоева. Тя и сътрудниците й се надяват, че през идващите години акцията ще бъде подета и в други градове на страната.
 direktor  deca2  deca5
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР