Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е преразгледала към

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е преразгледала към
Коментари Харесай

ОПЕК преразглежда към понижение прогнозата си за търсенето на петрол за 2022 и 2023 година

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) е преразгледала към намаляване прогнозите си за покачването на търсенето на нефт за тази и идната години поради несигурния стопански подтекст. Това се показва в отчет, оповестен през днешния ден и представен от Франс прес.

" Увеличението на международното търсене на нефт през 2022 година е поправено към намаляване с 0,5 милиона барела на ден до 2,6 милиона барела на ден ", заяви картелът в месечния си отчет през октомври.

Очаква се общото търсене на нефт да е 99,7 милиона барела дневно на годишна основа.

ОПЕК изяснява този спад с " удължаването на антиковид рестриктивните мерки в някои райони на Китай, икономическите предизивикателства в европейските страни членки на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и инфлационния напън в някои основни страни членки ".

Оценката на картела се базира на хипотезата, че войната в Украйна няма да се задълбочи през четвъртото тримесечие и идната година. ОПЕК чака инфлацията да продължи да се покачва, а с това да се повиши и напрежението на пазара на труда.

Картелът залага също на международен стопански напредък от 2,7 на 100 през 2022 година вместо плануваните 3,1 на 100 в септемврийския отчет.

Според ОПЕК търсенето на нефт ще нарасне с 1,4 на 100 милиона барела на ден в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (спрямо 1,6 милиона барела на ден в септемврийския доклад) и с 1,3 милиона барела на ден в страните, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (вместо 1,5 милиона барела дневно).

Търсенето се е подобрило през третото тримесечие най-много поради скока на световния туризъм.

ОПЕК е по-малко оптимистичен и за идната година: организацията прави оценка на 2,3 милиона барела на ден покачването на търсенето през 2023 година по отношение на оповестените през септември 2,7 милиона барела на ден. То ще бъде задвижвано от страни, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, най-много от Китай и Индия.

" Всяко ново нарушаване на енергийното доставяне в Европейски Съюз би могло да докара до закъснение на стопанската система на района през зимата и след нея и даже да докара до годишна криза идната година ", отбелязва организацията.

Според непреки източници, представени през днешния ден от картела, страните от ОПЕК са нараснали през септември производството си със 146 000 барела на ден по отношение на август, с цел да доближи то общо 29,77 милиона барела на ден.

Производството е повишено най-много в Саудитска Арабия, Нигерия, Либия и ОАЕ. За сметка на това то се е намалило в Ирак, Венецуела и Иран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР