Детското здравеопазване трябва да се развива като държавен приоритет, а

...
Детското здравеопазване трябва да се развива като държавен приоритет, а
Коментари Харесай

Радев за детската болница: Служебният кабинет превърна казуса в частен бизнес

Детското опазване на здравето би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, съобщи президентнът Руман Радев във връзка решението на служебния кабинет за Националната детска болница.

Вчера служебното държавно управление изненадващо взе решение да утвърди основаването на частна детска болница в София.

Здравеопазването, изключително детското, би трябвало да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните държавни управления, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. Това съобщи в позиция президентът Румен Радев.

По думите му служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев е осигурило терен за построяването на Национална детска болница, изготвило е обстоен организационен проект и е осигурило съдействието на Европейската капиталова банка за построяването.

" За страдание след това тематиката беше пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ", добави Радев.

Според президента с конституционните промени политическите партии и Народното събрание са сложили служебните държавни управления под собствен надзор, само че няма никакви признаци да го извършват.

" Институциите са длъжни да регистрират недъзите на публичните системи и да ги поправят, а не да ги легитимират и задълбочават със личните си решения. Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност ", декларира още Румен Радев.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР