Организацията на обединените нации (ООН) разполага с около 135 млн.

...
Организацията на обединените нации (ООН) разполага с около 135 млн.
Коментари Харесай

ООН има милиони в банка в Афганистан, но не може да ги използва

Организацията на обединените народи (ООН) разполага с към 135 млн. $ в банка в Афганистан, само че не може да ги употребява, защото ръководената от талибаните централна банка не може да ги конвертира в афганистанска валута. Това съобщи Ройтерс.

Абдала ал Дардари, началник на Програмата на Организация на обединените нации за развиване в Афганистан, съобщи, че организацията е внесла щатските долари в страната и ги е подала в Афганистанската интернационална банка " с ясното заричане на централната банка, че ще бъдат автоматизирано конвертирани в афгани (местна валута) ".

" Това обаче не се случи ", сподели той на срещата на върха на ACAMS Global Sanctions Space Summit, като добави, че самата ПРООН има " 30 милиона $, които са блокирани в банката и които не мога да трансформира в афганистански пари, а по този начин не можем да осъществим всичките си стратегии ".

Талибаните, които завзеха властта през август, не разрешиха потреблението на задгранична валута в Афганистан, където американските долари бяха необятно публикувани.

Милиарди долари в запасите на афганистанската централна банка и задграничната помощ за развиване са замразени, с цел да се предотврати попадането им в ръцете на талибаните. Международните банки се притесняват от нарушение на глобите, заради което Организация на обединените нации и групите за помощ се борят да обезпечат задоволително средства в страната.

Ликвидността също е проблем. През ноември Ал Дардари съобщи пред Ройтерс, че въпреки в стопанската система да има афгани на стойност към 4 милиарда $, в обращение са единствено към 500 млн. $.
 Организация на обединените нации: Повече от 500 000 безработни афганистанци от идването на власт на талибаните
Организация на обединените нации: Повече от 500 000 безработни афганистанци от идването на власт на талибаните

Особено тежко са наранени дамите и децата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР