Опозиционният Национален алианс в Турция изпреварва с 3,6 пункта Републиканския

...
Опозиционният Национален алианс в Турция изпреварва с 3,6 пункта Републиканския
Коментари Харесай

Опозицията в Турция изпреварва алианса на президента Ердоган

Опозиционният Национален алианс в Турция изпреварва с 3,6 пункта Републиканския алианс към президента Реджеп Тайип Ердоган, демонстрира изследване на организация О Ер Дже (ORC), представено от осведомителния уебсайт Хаберлер и Българска телеграфна агенция.

Допитването е било извършено в 41 от общо 81 окръга на страната измежду 3540 интервюирани, на които е бил подложен въпросът за кого биха дали своят вот, в случай че изборите бяха тази неделя.

Според резултатите Националният алианс на опозиционните Народнорепубликанска партия и " Добра партия " получава поддръжка от 40,2 % против 36,6 % за Републиканския алианс на ръководещата Партията на справедливостта и развиването и нейния съдружник - Партията на националистическото деяние.

Хаберлер отбелязва, че О Ер Дже е организацията, чиито социологически анкети дадоха най-точни резултати преди президентските избори през 2018 година

Новото допитване демонстрира, че ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) остава първа политическа мощ в Турция с поддръжка от 28,4 на 100. Тя е следвана от най-голямата опозиционна мощ - Народнорепубликанската партия (НРП), която има поддръжката на 23,2 на 100 от жителите.

Трета е " Добра партия " със 17 % поддръжка, четвърта е прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) с 9,1 %, а Партията на националистическото деяние (ПНД) събира 8,2 на 100 от гласовете в допитването.

Партията на бъдещето на някогашния министър председател Ахмет Давутоглу и партия ДЕВА на някогашния вицепремиер по икономическите въпроси Али Бабаджан имат надлежно 3,2 и 2,7 % поддръжка, а Партията на щастието е с 1,5 %.

Президентските и парламентарните избори в Турция би трябвало да се проведат на 18 юни 2023 година След референдума от 2017 година Турция мина от парламентарно към президентско ръководство.

На предходните общи избори на 24 юни 2018 година Ердоган завоюва президентския избор, само че партията му - ПСР, загуби безспорното си болшинство в Меджлиса и би трябвало да разчита на съдружниците си от Партията на националистическото деяние за парламентарно болшинство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР