Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че пътят

...
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че пътят
Коментари Харесай

Мицотакис към Скопие: Пътят към Европа ще остане затворен, ако не спазвате Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предизвести Северна Македония, че " пътят ѝ към Европа ще остане затворен ", в случай че новото държавно управление в Скопие не съблюдава Преспанския контракт от 2018 година, предава БНР.

По силата на документа името на някогашната югославска република беше променено от Македония на Северна Македония.

Вчера евентуалният македонски министър председател и водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски съобщи, че въпреки и да знае формалното име на страната си, в обществените си изяви ще употребява наименованието " Македония ".

" Ако Гърция мисли, че сме нарушили Преспанския контракт, има Международен съд. Нека се извърнат към него, а ние ще потвърдим обстоятелствата ", уточни Мицковски.

ВМРО-ДПМНЕ победи на парламентарните избори на 8 май, а нейният претендент за президент Гордана Силяновска-Давкова завоюва петгодишен мандат. При полагането на клетва в Народното събрание в Скопие тя използва името " Македония ", което принуди гръцкия дипломат да напусне залата.

Връщането на власт на партията може да докара до ново напрежение в връзките с Гърция и България.

София блокира европейската интеграция на прилежащата страна поради лингвистични и исторически разногласия, отбелязва Ройтерс.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев напомни, че пътят на съседката ни към Брюксел минава през София и че като страна претендент Северна Македония не може да сложи условия на държави-членки и не може да ревизира интернационалните контракти.

Радев прикани съседката ни да съблюдава договорите за добросъседство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР