Опитите да се въведе тол система в България все повече

...
Опитите да се въведе тол система в България все повече
Коментари Харесай

Зад изграждането на тол системата стоят 4 милиарда причини

Опитите да се вкара тол система в България от ден на ден замязват на странна сюжетна комбинация. Има ги детайлите и на латиносериал (действието се развива мудно) и на финансов трилър (голям залог, неразбираеми и подмолни интереси), а може и да става дума за напълно приказна история - едни положителни хора, разбирай държавното управление, се пробват да създадат обективна система за възнаграждение на пътищата, само че против тях стоят злодеи, които саботират концепцията да се намерят пари за пълнене на дупките по републиканските пътища.

Току положителните да плеснат с ръце и да се прегърнат за туй, че справедливостта спечелила, и неприятните сили внесли следващата тъжба против търга за тол системата. И отново изначало!

" Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от " Суходолска " 3, обжалване от " Суходолска " 3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред " Пирогов ", нали разбирате? Това е блокаж ", изнерви се министър председателят Борисов на едно от последните съвещания на кабинета и по този начин още повече ускори чувството, че тъмната страна, поради която хазната губи по 1,5 милиона лв. дневно от неналичието на пътните такси, в действителност е потънала в цялостен мрак.

Неясният контур на врага обаче е обвързван със напълно действителен
джакпот, който ще бъде кеширан при подписването на контракта за създаване на системата за пътните такси.

Според определената от районното министерство структура на системата, построяването ѝ ще коства към 200 милиона лв.. Парите не са малко, само че в тази ситуация не тази сума е определящата. Защото съгласно държавната тактика сдружението, което ще обслужва събирането на таксите, ще получава сред 170 млн. и 210 млн. лв. на година за поддръжката ѝ. При сключването на 20 годишен контракт, да вземем за пример, това значи обезпечен доход от порядъка на 4 000 000 000 лв. (четири милиарда). 

Норма на облага, каквато няма в никой бизнес план у нас - изключително след краха на АЕЦ " Белене " и газопровода " Южен поток ". От действителна стопанска система няма по какъв начин да стане и още веднъж е належащо да се употребяват козовете на държавните регулации. Затова е обикновено при сходен голям
залог да има също толкоз мастити ползи както в интерес на приемането на публичната поръчка от една страна, по този начин и за блокирането ѝ от тези, които са наясно, че черешката на тортата няма да е за тях.

Резервният вид

Предпоследното в сагата е, че страната съобщи подготвеност сама да си построи тол системата в къси периоди и да си я поддържа. В случая това по-скоро звучи като дисциплинираща опасност към заинтригуваните страни към публичната поръчка, в сравнение с като действителност. Търгът на Агенция " Пътна инфраструктура " не е преустановен, на следващия ден се отварят предложения. А напълно обособен въпрос е, че нямаме държавна конструкция, а и каквато и да е друга нашенска, която да има опит в построяването на тол системи - спомагателната детайлност е, че замисълът на нашата е най-сложният вероятен като наблюдението на трафика е тройно подсигурено през мобилни мрежи, спътник и рамки с камери.

Морковче и сопа

Промотирането на тол системата е основано главно въз основата на това, че хората в България ги чакат единствено хиляди благини от въвеждането на системата. Те ще си заплащат винетка както и в този момент. Даже ще е по-евтино и заслужено, тъй като в този момент най-краткосрочните стикери за леки коли са седмични, а след въвеждането на електронни ще има и дневни, и тридневни. Годишните пък ще важат от дата до дата, Звучи повече от добре. Още по-хубаво е като ти кажат по какъв начин осъденият ще е турския камионджия, който в този момент минавал надлъж Родината, рушейки пътищата против дневна винетка на символичната цена от 21 лв.. Освен това хазната ще се изпълни с пари - ще има и за автомагистрала " Хемус ", за " Черно море ", а дупките по пътищата ще изчезнат като лански сняг.

Това, което се пропуща е, че ими и сопа.

Освен директно преминаващите задгранични тежкотоварни камиони, тол таксите ще се заплащат и от всички тежкотоварни камиони над 3,5 тона и рейсовете. Това автоматизирано значи повишаване на всички артикули и на услугите, най-драстично - автобусния превоз. 

У нас ще се заплаща с изключение на за автомагистралите, по този начин и за първокласните и второкласните пътища - общо повече от 50 на 100 от пътища в страната. Подобен % платени пътища няма в никоя друга европейска страна, само че пък подсигурява същински " Биг Брадър " за това кой, какво и къде вози. 

Електронната винетка за леките коли. Този, който пътува 1000 километра извънградско на година, ще заплати тъкмо толкоз, колкото и този, който пътува всеки ден и навърта 30 пъти повече.

Все още не е подготвен регламентът за единната европейска винетка

В момента в Брюксел интензивно се разисква въвеждането на европейска тол система. Правилата за нея към момента са избрани и не е ясно дали разновидността, който България ще стартира да ползва е в синхрон с бъдещата законодателна рамка. 

В последният финансов доклад на Дойче телеком обаче е оповестено много забавно известие за старта на комерсиалните интервенции на новосформираната компания Toll4Europe GmbH (б. ред. - тол за Европа). Дружеството е учредено от немския телеком, автомобилния гигант Daimler AG и DKV EURO SERVICE GmbH + Co. KG за създаването и даването на европейската тол такса за транспортните средства над 3,5 тона. Дъщерната компания на Дойче телеком T-Systems държи 55 % от дяловете в Toll4Europe и ще ръководи бизнеса, който би трябвало да провежда събирането на таксите от идната година в Австрия, Белгия, Франция, Германия и Полша, а скоро по-късно активността ще бъде разширена в Унгария, Италия, Португалия и Испания.

Безспорно е, че една вярно конструирана тол системата би осигурила най-справедливото възнаграждение на пътищата. У нас автопревозвачите, които разрушават най-вече фактически бяха " изпуснати " от уговорката да финансират ремонта на асфалта и бяха в превилигирована позиция по отношение на жп превозвачите, които от години заплащат високите инфраструктурни такси за прекосяване по релсите. Но разковничето е тъкмо в салдото. При несъразмерни такси директният автотрафик просто ще заобиколи България, а сметката ще остане за заплащане у българските жители, които надали ще са доста щастливи от това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР