Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по

...
Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по
Коментари Харесай

Започна операцията по изваждане на децата, блокирани в пещера в Тайланд

Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, стартира, предадоха международните организации.
"Днес е огромният ден. Момчетата са подготвени да посрещнат всички провокации ", сподели губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той дава отговор за спешния щаб.
За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 задгранични водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци.
Децата ще бъдат изваждани "един по един " и тази деликатна интервенция, която стартира през днешния ден, ще отнеме от два до три дни, сподели Чалонгчай Чайякорн, един от ръководителите на спешния център.
Възможно е обаче още през днешния ден в 21 ч. локално време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой.
Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият метод за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, цялостни с тиня и вода и със мощни течения и при въздух, в който кислородът не доближава. Момчетата и техният треньор обаче са подготвени да се гмуркат.
Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн сподели, че в този момент изискванията за изваждането на групата са най-подходящи - равнището на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е удобно
По-рано спасителите разпоредиха всички, които нямат нещо общо със избавителната акция, да изоставен региона. Сред тях бяха и над 1000 публицисти, които си бяха основали неподготвено село наоколо до входа на пещерата. Те бяха ориентирани към държавни здания, където да чакат на следващ стадий конференция.
Същевременно американският бизнесмен и милиардер Илон Мъск предложи да се построи мини подводница за спасяването на момчетата. Това написа той в Туитър, съобщи ТАСС. Мини подводницата може да бъде създадена въз основата на части на ракетата Фалкон Девет, основана от компанията на Мъск Спейс Екс. Тя би трябвало да е задоволително лека, с цел да я носят двама водолази и задоволително тясна, с цел да минава през тесните проходи на пещерата, само че в същото време да е с задоволителни размери, с цел да се настани вътре едно дете, на което ще бъде доставян О2. Мъск изпрати свои експерти в Тайланд, които да оказват помощ в избавителната интервенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР