ОПЕК+ обяви в неделя, че ще запази настоящите нива на

...
ОПЕК+ обяви в неделя, че ще запази настоящите нива на
Коментари Харесай

Различни фактори поддържат несигурността на пазара на суров петрол

ОПЕК+ разгласи в неделя, че ще резервира актуалните равнища на произвеждане -решение, което подсказва, че водещите международни производители не са сигурни в посоката на цените на суровия нефт, защото следва да влезе в действие ценовият таван върху износа от Русия. С това решение се фиксира понижението на производството с 2 млн. барела дневно, признато през октомври.

Решението от неделя дава опция на Организацията на страните експортьорки на нефт и групата производители, водени от Русия - известни като ОПЕК+ - да отделят повече време за оценка на пазарното влияние на ценовия таван на Европейски Съюз и Г-7, който има за цел да свие приходите на Русия за войната в Украйна, оповестява The Wall Street Journal (WSJ).

От изданието показват, че ограничаването влиза в действие от понеделник, само че както търговците на нефт, по този начин и държавните чиновници в региона на енергетиката не са сигурни по какъв начин то ще се отрази на пазара. В същия ден стартира да работи и възбраната на Европейски Съюз за импорт на по-голямата част от съветския нефт. За да са още повече незнайните, в четвъртък се чака китайският президент Си Дзинпин да пътува до Саудитска Арабия, където енергийните пазари ще бъдат на дневен ред в полемиките сред най-големия вносител и надлежно най-големия експортьор на нефт.

ОПЕК обмисляше редица разновидности преди необикновената среща в неделя, която в началото оповестена за присъствена, в последна сметка се оказа виртуална. Обикновено съвещанията на организацията се организират в границите на работната седмица, само че тази среща беше планувана за уикенда, без спомагателни пояснения.

В навечерието на срещата някои от страните показаха позиция за увеличение на производството, изтъквайки опцията за спиране на доставките на съветски нефт, които съгласно някои анализатори възлизат на 1-1,5 млн. барела на ден, след ограничението на цените. В удостоверение на това, в неделя съветски публични лица потвърдиха, че няма да търгуват въобще със страните, които ползват ценовия таван, напомня още WSJ.

В последна сметка обаче беше реализиран консенсус, че моментът не е подобаващ за увеличение на добива, защото през последния месец цените паднаха с 13%, а през предишния - с 5% за един ден. Това се случи точно откакто беше обявено, че се водят диалози за увеличение на добива. Оттогава цените се стабилизират, само че в петък интернационалният бенчмарк Brent доближи равнище 85,42 $, а американският WTI - 80,34 $, което е надалеч под равнището от 90 $ за барел, към което се стреми групата, настояват някои анализатори.

Затова и някои членове на ОПЕК, в това число саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, лансираха концепцията за ново понижаване на производството след съкращението с 2 млн. барела дневно през октомври. Това изненада и разгневи Белия дом, защото сходно решение щеше да бъде отговор на вътрешните проблеми в Китай, които в последна сметка намалиха цените на петрола в последните дни.

ОПЕК и ценовият таван на Европейски Съюз и Г-7

ОПЕК и търговците на нефт реагираха с неустановеност на ограничаването на цените от страна на Г-7 и Европейски Съюз. Тези ограничения са ориентирани към понижаване на приходите на Москва от нефт, като целят в същото време да запазят основното място на суровината от Русия на международния пазар.

Цените на петрола в допълнение се намалиха в петък, откакто Европейски Съюз се съгласи с ограничаването, защото то понижи опасенията, че механизмът ще ограничи достъпа на огромна част от съветския нефт до пазара и ще провокира проблем с доставките. През тази година съветският недопечен нефт се търгуваше с огромна отстъпка, като Argus Media, която прави оценка цените на суровините, дефинира цената му на към 48 $ за барел.

Все отново делегати на ОПЕК разясняват, представени от WSJ, че проектите на организацията за производството могат да бъдат преразгледани в посока нагоре при започване на идната година. Според тях оценките, че износът на съветски нефт може да намалее с над 1 млн. барела на ден поради новите ограничавания, са изцяло действителни. Прогнозата на Международната организация по енергетика, която поучава страните потребителки, планува спад от 1,4 млн. барела на ден.

През октомври производството на нефт в Русия възлиза на 9,9 млн. барела на ден, а специалистите са безапелационни, че Русия може и да извърши заканите си да спре да продава на купувачи, които ползват ценовия таван. Затова и макар че ОПЕК не възнамерява да преразглежда производството до идната си среща на 4 юни, от организацията оповестиха в неделя, че са подготвени " да се срещнат когато и да е и да подхващат незабавни спомагателни ограничения за справяне с развиването на пазара ", в случай че това е належащо.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР