Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският

...
Опасностите, свързани с изменението на климата, се увеличават и Европейският
Коментари Харесай

Европа не е готова за опасностите от климатичните промени

Опасностите, свързани с изменението на климата, се усилват и Европейският съюз не е квалифициран да се оправи с рисковите горещини, горските пожари и тежките наводнения, предизвести през днешния ден Европейската организация за околна среда (EEA), представена от ДПА и Българска телеграфна агенция. 

Опасностите от климатичните закани " нарастват по-бързо от подготвеността ни като общества ", уточни шефът на организацията Леена Юла-Мононен при публикуването на нов отчет. 

Първата оценка на риска от климатичните промени на ЕАОС открива, че голям брой сфери - от публичната инфраструктура и финансите до здравето и околната среда - са застрашени, като някои от тях са в по-голяма заплаха, в сравнение с се смяташе до момента.  " Европа е най-бързо затоплящият се континент в света ", се показва в отчета. 

" Екстремните горещини, които в миналото са били относително редки, стават все по-чести, а моделите на преваляванията се трансформират. Проливните дъждове стават все по-силни, а през последните години в разнообразни райони се следят пагубни наводнения ", означават специалистите. 

Докладът установи, че увеличението на засушаването и повишението на температурата освен заплашват производството на селскостопански култури в Южна Европа, само че излагат на риск и централноевропейските страни.

Нарастващата топлота съставлява опасност и за преноса на сила, като горещината оказва въздействие върху електропроводите, а засушаванията засягат производството на сила в системите на атомните електроцентрали. Наводненията също биха могли да обиден системите за произвеждане на сила в Южна Европа. 

Екстремните горещини се отразяват и върху преждевременната смъртност, като излагат огромна част от популацията на топлинен стрес, изключително в южните региони на Европейски Съюз. 

През лятото на 2022 година сред 60 000 и 70 000 случаи на преждевременна гибел в Европа са се дължали на жегите, уточни Юла-Мононен. 

Сега в Южна Европа е толкоз горещо, че комарите могат да придвижват заболявания, присъщи по-рано за тропическите региони. 

" Ако не се подхващат решителни дейности още в този момент, множеството от откритите климатични опасности мога да доближат сериозни или пагубни нива до края на настоящото столетие. Стотици хиляди хора ще умрат поради горещите талази, а икономическите загуби от наводнения единствено в крайбрежните региони могат да превишат 1 трлн. д. годишно ", предизвестяват създателите на отчета. 

Това ще надвиши доста 650-те милиарда евро загуби, породени от метеорологични и свързани с климата рискови фактори в блока между 1980 година и 2022 година.  
         
Ефективни ограничения за акомодация и засилени ограничения за превебция могат до допринесат за ограничение на или понижаване на тези негативни резултати в бъдеще, прави оценка ЕАОС. Европейски Съюз и страните членки би трябвало да работят дружно в битката с климатичните опасности в Европа, в това число на районно и локално ниво, съгласно отчета. 

Европейските водачи би трябвало да разработя нови проекти за справяне с тези провокации, отбелязва организацията. 

Температурите в Европа се покачват с два пъти по-бърз ритъм от междинното за света и даже в случай че страните съумеят да забавят стоплянето, международните температури към този момент са с над 1 градус над прединдустриалната епоха, добавя Ройтерс. 

Размерът на вредите ще зависи частично от това дали политиците работят навременно, с цел да приготвят обществата - да вземем за пример посредством възстановяване на застрахователното покритие, препроектиране на инфраструктурата и въвеждане на закони за отбрана на работещите навън от смъртоносните жеги, съгласно специалистите.

Очаква се на следващия ден Европейската комисия да разгласява тактика за повишение на готовността на блока за адаптиране към климатичните промени. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР