Опасност от лавини тази година е малко по-специфична заради много

...
Опасност от лавини тази година е малко по-специфична заради много
Коментари Харесай

Лавинната опасност е 3-а от 5 степени. Ако продължи да вали, ще стане четвърта - Общество

Опасност от лавини тази година е малко по-специфична поради доста топлото начало. Степента на заплаха сега е трета от вероятни пет. Ако продължи да вали, ще стане четвърта.

Това заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация пред " България Он Еър ".

" Тепърва чакаме промени. Нямаме произшествия. Трябва да се внимава, тъй като тази основа доста мъчно може да се промени, ситуацията под снега е незабележим зложелател ", каза още той и добави, че снегът в Пирин е над 130 см.

Балевски изясни още, че трета степен значи, че няма забележими признаци за лавинна активност, само че при навлизането на човек по скатовете може да се откъсне снежна маса, което е подло, тъй като хората не го виждат.

Степента ще се задържи до края на тази седмица, защото ниските температури не разрешават на снежната маса да слегне. При значителни снеговалежи може да се качи до 4-та степен, само че не и до пета. " 5-а степен е извънредно рядка - това са големи лавини, които навлизат в обитаеми места. Нямаме и писти, при които да минават евентуални лавини ", уточни Балевски. 

От думите му стана ясно, че над Банско в Пирин са единствените проучвания, които са на всекидневен принцип. " Гледа се ревюто на скатовете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните скатове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх ", сподели скиорът. 

Той посочи, че заплахите не са единствено от лавини и по тази причина хората би трябвало да са в група от 3 до 5 индивида, готови добре механически и физически.

" Екипировката не всеки път значи, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем по какъв начин се борави с нея. В момента има заплаха и от замръзвания, тъй като горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, с цел да се получи сериозна обстановка. Ако има лавина, няма късмет човек да оцелее ", разяснява Андрей Балевски.

Той поучава да не излизаме в планината без аварийни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи . Хората, които потеглят, би трябвало да имат най-малко един телефон, който е за незабавни случаи и би трябвало да е изключен, тъй като батериите бързо падат при минусови температури.

" Трябва да знаем къде има обсег в планината, с цел да извикаме планинските спасители, само че да не забравяме, че и те са хора и са надалеч от нас. Трябва да знаем по какъв начин да разчитаме на личната си помощ, с цел да не излагаме на риск спасителите ненужно ", добави още Балевски.

Инциденти могат да се случат и при опитни планинари. По думите му при много произшествия хората се заблуждават от терена, потеглят по следите, само че нямат уменията. " Намирали сме туристи в много гъсти горички и сме им показвали пътя към Банско. Ако са на 8-10 км от Банско, за тях това е сериозен проблем да се ориентират. Важното е да са в вярната група, да имат верните умения, с цел да могат излязат от обстановката и да се ориентират ", сподели Балевски.

Той уточни, че от ден на ден се покачва културата за каране на ски в планините, само че се следи и наклонност на извънпистово каране, което крие опасности. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР