Опасни вратички в са внесли в Народното събрание депутати от

...
Опасни вратички в са внесли в Народното събрание депутати от
Коментари Харесай

Асен Василев откри опасни вратички в проекта за хазарта на ПП и отцепниците

Опасни " малки врати " в са внесли в Народното събрание депутати от " Продължаваме промяната " и отцепници от " ИТН ". Това излиза наяве от детайлно мнение по текстовете на Министерството на финансите, подписано от вицепремиера Асен Василев. Предлагат се промени, с които се слага под риск заплащането на държавните такси върху хазартните залози, дава се опция за образуване на хазартни игри в жилищни здания без единодушието на притежателите, неаргументирано се разраства лотоманията и се позволява онлайн лотария с неразбираеми правила за облагите, излиза наяве от мнението.

Законопроектът, който бе, следва да се гледа в незабавен порядък на първо четене от бюджетната комисия във вторник. Проектът е подписан от 15 депутати, като измежду тях са представители на " Продължаваме промяната ", отцепници от Има Такъв Народ, а също и Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

С измененията се предлага смяна в определението на
хазартен " залог " съгласно закона. Именно разликата сред това какво е залог и какво е комисиона за хазартна игра стои в дъното на правосъдния спор сред страната и закритите лотарии на предприемача Васил Божков за към 700 млн. лева невнесени такси от хазарт.

В момента по закон "
залог " е всяко заплащане на пари за присъединяване в хазартна игра за приемане на облага. Вносителите обаче оферират да се добави второ изречение, съгласно което не се счита за залог заплащането от търговец на номиналната стойност на удостоверителен знак за следващо разпространяване на въпросния удостоверителен знак. " Предложението основава риск от злоупотреби и благоприятни условия за отбягване заплащането на държавни такси по член 30 от Закона за хазарта за хазартните игри, за които таксите се дефинират върху цената на направените залози ", акцентира Василев.

Според мнението на МФ на няколко места в плана се предлага разширение на продажбата на лотарийни билети от държавния тотализатор до степен, в която може да повлече много младежи. Преди обяваването на държавен монопол върху моментните лотарийни игри лотоманията у нас се разрасна по градове и села до степен, в която генерираше милиардни обороти. Основната концепция на законопроекта,, бе точно да се даде опция на държавния тотализатор да разшири обектите си за продажба, тъй че да генерира повече доходи за спорта.

Асен Василев кардинално поддържа смяна в сходна посока, само че не е склонен с предлагането пунктовете за продажба да могат да бъдат безграничен брой, тъй като това " усилва риска от
хазартна взаимозависимост, изключително измежду младежите ". " С цел да се избегне неконтролируемото разпространяване на хазартни игри от държавното дружество, може да се дефинира оптималният брой на пунктовете, в които да се популяризират хазартните игри на Директива за птиците " Български състезателен тотализатор ", предлага Асен Василев.

МФ намира за голословно и предлагането част от хазартните игри –
лотария, тото, залагания върху резултати от спортни надпревари и други, да могат да се провеждат в жилищни здания без решение на общото заседание на притежателите, а също и в здания обществена държавна и общинска благосъстоятелност, в това число в обекти на Министерство на вътрешните работи, МО, Националната работа за защита и т. н.

" Ако се одобряват препоръчаните промени, това значи да се позволи организирането на
хазартни игри в жилищни здания без разрешението на живущите в тях и слага под въпрос отбраната на публичния интерес, в това число предпазването на деца и младежи ", акцентира Асен Василев.

Той е срещу " Българският състезателен тотализатор " да провежда онлайн
лотария без смяна в разпоредбите за облагите. В момента отпечатването на лотарийните билети с следващи серийни номера подсигурява, че най-малко 50% от цената на талоните ще се върне при потребителите под формата на облаги. Тиражът на талоните е авансово закрепен, както и номиналът им, с цел да бъде направена план-сметка за разпределението на облагите. При онлайн образуване на моментна лотарийна игра няма да е допустимо нито правенето на предварителна план-сметка, нито определянето авансово на общия брой талони, които ще се генерират онлайн. По тази причина сега законодателят не е планувал опция за образуване на моментна лотарийна игра онлайн, изяснява министърът на финансите. Според него, с цел да се случи това, би трябвало да се вкарат разнообразни условия за образуване на облагите по отношение на наземната форма на играта.

Василев не е склонен и с предлагането на депутатите за отпадане на възбраната за потребление на спечелилите участници в
хазартни игри за реклама. Според МФ сходни похвати биха основали лъжливо усещане у феновете, че присъединяване в хазартни игри е рационална тактика за възстановяване на персоналното финансово положение, както и да доведат до хазартна взаимозависимост. Освен това проявлението на спечелилите участници основава риск за тях от изнудване и рекет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР