Опасни валежи през следващите два дни прогнозират синоптиците. За утре

...
Опасни валежи през следващите два дни прогнозират синоптиците. За утре
Коментари Харесай

Страх тресе България: Задават се поройни дъждове в петък!

Опасни превалявания през идващите два дни предвиждат синоптиците. За на следващия ден е разгласен оранжев код за пет области в Западна България. Най-обилни дъждове ще паднат в старопланинските региони, Предбалакана, западната и централната част на Дунавската низина и в Рило-Родопския масив.

„ Очакваме още превалявания с гръмотевици. Повишена е вероятността те да бъдат интензивни, изключително в Югозападна България ”, сподели Мариана Попова от Национален институт по метеорология и хидрология.

За събота предупредителният код за превалявания също е оранжев, като тук-там ще паднат над 50 литра на квадратен метър.
" Този вид превалявания – краткотрайните, които се развиват бързо, са доста интензивни. В София тази нощ паднаха по към 55 л/кв.м ", сподели още Попова.

Във вторник и сряда вероятността за значителни дъждове ще намалее, а температурите ще се покачат за малко. Следващия четвъртък обаче още веднъж се чакат интензивни превалявания.

В същото време нови дъждове започнаха този следобяд и в потърпевшата от наводняване Берковица. В града продължава почистването на домове и улици, след стихията в понеделник.

Притесненията на хората остават поради неприятната прогноза.

Придошлата река в Берковица съборила подпорна стена и домът на Камелия висял в коритото на реката. Водата излязла и почнала да залива всичко.

Сега стената е укрепена краткотрайно с чували цялостни с пясък.

„ Войниците, на които съм ужасно признателна, с тяхното подпомагане и съдействието на общината, отпушиха и сложиха чувалите. Тук са над 1000 чувала дига ”, описа Камелия Каменова.

Жената се надява да се построи още веднъж подпорна стена, тъй като съгласно нея чувалите са единствено краткотрайно решение на казуса.

„ Виждате ъгъла на къщата, виждате свлачището, продължава да пада земята, ужасно е ”, споделя Камелия Каменова.

Семейството й има заповед да се изнесат от къщата.

„ Притеснението ми е доста огромно, тъй като метеорологичните условия се утежняват, идва нов проливен дъжд. Не знам, по какъв начин ще оставим дома си ”, споделя Камелия.

От сутринта военна техника укрепва коритото на реката, обезопасява къщи и почиства разрушената пътна настилка.

„ Водостоците са излезли от естественото корито, има наводнени дворове, затиснати мостове. Едната техника работи тук и се надяваме, че до края на деня този сектор ще бъде оправен, с цел да може на следващия ден техниката да бъде преместена на други основни сектори ”, съобщи Деян Еленков, ръководител на Общинския съвет – Берковица.

А хората не престават с почистването и възобновяване на домовете си.

„ Приятели дадоха обещание, че ще дойдат да оказват помощ. На благосклонност, който пристигна ще съм признателна ”, споделя Камелия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР