Опаковката на кокосовото масло не ви казва точно как да

...
Опаковката на кокосовото масло не ви казва точно как да
Коментари Харесай

Как да съхраняваме правилно кокосовото масло?

Опаковката на кокосовото масло не ви споделя тъкмо по какъв начин да го съхранявате. Срокът на валидност на продукта зависи от температурата, влажността и осветеността на помещението. Затова дано разгледаме някои съществени моменти от вярното му предпазване вкъщи.

Кокосовото масло съдържа най-вече наситени мазнини под формата на средноверижни мастни киселини. Мастните киселини са с по-къса дължина от наситените мазнини, намиращи се в месото и млечните артикули, само че сходно на наситените мазнини, те нямат двойни въглеродни връзки. Увреждането на маслата за готвене настава, когато мастните киселини се окисляват и гранясват - нормално, когато са изложени на въздух или светлина. Поради стабилната си химическа конструкция, наситените мазнини са устойчиви на повреждане и могат да устоят доста по-дълго от множеството други растителни масла.

Преди приложимост на маслото е належащо да се ревизира и прегледа за валидност и сигурност. Разваленият артикул не е подобаващ за храна, в случай че се появят признаци на отравяне, неотложно се консултирайте с доктор.

Лесно е да се дефинира съхранението и годността за консумация, обърнете внимание на външния тип и миризмата:

- Течността е придобила белезникав нюанс или ясно се вижда плесенясъл филм - развалена е. Не можете да го употребявате.

- Продуктът е съхраняван при температури, близки до нула градуса, има гъста консистенция - фокус върху аромата. Неприятната мухлясала или гранясала миризма демонстрира повреждане и е неприятен знак. Продуктът би трябвало да се изхвърли неотложно: за неспециалиста е мъчно да дефинира степента на повреждане.

- Ако се появи плесен, не използвайте. Невъзможно е да се дефинира какъв брой надълбоко мухълът е проникнал в състава без особено проучване, по-добре е да не рискувате.

Повечето марки претендират за период на валидност до 2 години за рафинирани масла и до 4 години за нерафинирани (Extra Virgin) масла. Ако няма явни признаци на утежняване, след приключване на периода на валидност е разрешено да се употребява в продължение на няколко месеца с нараснало внимание. Възможно е да се употребява артикул с изминал период на валидност за козметични цели, за гланциране, лубриканти и други

Как вярно се съхранява кокосовото масло

 Кокосово масло

Ако се съблюдават всички рекомендации за предпазване, кокосовото масло ще остане свежо за много дълго време.

Ако го употребявате постоянно, просто го съхранявайте на мрачно и хладно място. Директната слънчева светлина може да форсира утежняването на маслото. Така че не го оставяйте на слънце – най-добре го съхранявайте на мрачно място.

Повечето домакини ще отговорят безусловно вярно на въпроса за идеалното място за предпазване на масло - в ледник. Въпреки това е належащо да се вземат поради редица фактори:

- рафтът на вратата не е най-подходящото място, тъй като когато отваряте и затваряте хладилника, температурата непрекъснато ще се променя;

- чекмедже за зеленчуци в долната част на уреда ще резервира храната задоволително мека, с цел да се разнесе комфортно върху сандвичи;

- най-хладното място в хладилника ще усили оптимално периода на валидност.

Също по този начин, дръжте съда с маслото компактно затворено. Не забравяйте, че също би трябвало да вземате от маслото от съда за предпазване единствено със суха и чиста лъжица или вилица (или каквото и да е). Ако в маслото попаднат частици течност или храна, то може да мухляса. Ако сте го купили в огромни количества, може да е по-удобно да го разтопите в огромна тенджера, тъй че да има идентична консистенция и по-късно да го изсипете в дребни съдове.

В множеството случаи най-удачно е да съхранявате кокосовото масло в опаковката на производителя. Най-често производителят на употребява буркани като опаковка. В този случай покупката може да бъде преместена в домашния ледник в същата форма, в която е лежала на рафта на магазина. Това важи и за тези обстановки, когато производителят е избрал фолио, пластмасова кутия или различен непрогледен съд за пакетиране. Стоките, закупени на кг, опаковани в найлоново фолио, би трябвало да бъдат трансферирани в олио или увити в подобаващ материал.

При избора на кутия за масло или различен съд за предпазване на масло е по-добре да се даде желание на материали като порцелан и неръждаема стомана. Ако контейнерът е изработен от пластмаса, стените ще бъдат пропускливи за миризми от околната храна. Освен това измиването може да бъде мъчно. Основните условия за съд за предпазване на масло са непрозрачни стени и компактно прилепнал похлупак. В вярно съд с подобаваща спецификация, маслото може да се съхранява в ледник до 3-4 седмици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР