ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност за

...
ООН направи първа стъпка към търсенето на съдебна отговорност за
Коментари Харесай

Как беше направена първата стъпка на ООН към съд за Путин

ООН направи първа стъпка към търсенето на правосъдна отговорност за това, което става в Украйна.

В петък Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида, която да проверява съществуването на нарушени права в страната след нахлуването на съветската войска. В на резолюцията написа, че събирането на доказателства ще се прави „ предвид на бъдещи правосъдни производства “.

Тази комисия ще показа отчет за резултатите от следствието си в границите на една година. По подобен метод в предишното са започвали процедури, довели до основаването на изключителни съдилища или до дейности на непрекъснати правосъдни органи.
Кой по какъв начин гласоподава
Съветът взе решението си с 32 гласа „ за “, 2 „ срещу “ и 13 „ въздържал се “. Против решението се оповестиха самата Русия и Еритрея – страна с еднопартийно президентско ръководство. Сред тези, които се въздържаха, са Китай, Венецуела и Куба, обичайни съдружници на Москва.

Членството в съвета е на ротационен принцип и сега България няма собствен представител в този орган.

Комисията, която ще проверява закононарушенията в Украйна, ще се състои от трима членове, определени от ръководителя на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. В момента този орган се ръководи от Аржентина. Тя гласоподава в интерес на резолюцията, с която стартира следствието.
Какво тъкмо ще проверява комисията
Комисията ще преглежда нарушение на човешките права и интернационалното филантропично право „ в подтекста на експанзията на Руската федерация против Украйна “. Тя е задължена да събира доказателства, да разпитва очевидци и да разказва и опазва всяко доказателство „ по стандартите на интернационалното право предвид на бъдещи правосъдни производства “.

В отговорностите ѝ влиза и това да разпознава лицата, виновни за тези нарушавания, и да предложи дейности за търсене на наказателна отговорност от тях.
Какво твърди Украйна
Киев твърди, че Русия прави в Украйна военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Всяко от тези две понятия съдържа дълъг лист от дейности, наказуеми по интернационалните конвенции. Сред тях е да вземем за пример убиването на цивилни, както и доста други закононарушения, осъществявани по време на въоръжен спор: гонене по политически, етнически, културни аргументи, разрушение на благосъстоятелност, потребление на цивилни като жив щит, мародерство, заселване на окупирана територия, осъществяване на набези против цивилни.

„ Няма спогодба, която да не сте нарушили “, сподели в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски в задочно послание към Кремъл.
Какво е правила Организация на обединените нации при други войни
В последните 30 години Организация на обединените нации е основала изключителни съдилища за три военни спора и един атентат. Това са
Трибуналът за някогашна Югославия (създаден през 1993, две години след началото на конфликта)Трибуналът за Руанда (създаден през 1994, седем месеца след началото на конфликта)Специалният съд за Сиера Леоне (създаден през 2002, пет години след началото на конфликта)Специалният арбитражен съд за Ливан (разследващ главно атентата против премиера Рафик Харири; основан през 2007, две години след атентата)
Разследвания на Организация на обединените нации и събрани от комисиите й доказателства се употребяват и при всяка процедура, стартирана от непрекъснато настоящия Международен углавен съд (МНС) в Хага, въпреки че той не е орган на Организация на обединените нации.
Две интернационалните следствия
Точно прокурорът на МНС на закононарушенията в Украйна, осъществявани сега. Това стана на 28 февруари 2022 година, на петия ден от войната. Още три дни по-късно следователите дойдоха в Украйна.

Всичко това значи, че към този миг има две интернационалните институции, които проверяват дейностите на Русия в Украйна – Организация на обединените нации, която сътвори своя комисия с мисълта за бъдеща правосъдна процедура, и МНС, чийто прокурор стартира работа единствено няколко дни по-рано.

Двете следствия могат един ден да се „ влеят “ в дело, гледано от МНС, само че има и друга опция – следствието на Организация на обединените нации да даде основа за изключително съдилище, особено за войната в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР