онове опасни пестициди са оставени в складове в старозагорското село

...
онове опасни пестициди са оставени в складове в старозагорското село
Коментари Харесай

Откриха тонове опасни пестициди в Старозагорско

онове рискови пестициди са оставени в хранилища в старозагорското село Яворово, като единият даже няма покрив. Дъждът тече върху тях и всичко отива в почвата, сподели екоминистърът Емил Димитров, който след предписание на Върховна административна прокуратура, отиде на място да ревизира, съобщи организация БГНЕС.

Двата склада са оценени като едни от най-рисковите у нас със остарели пестициди ,

намиращи се в землището на село Яворово, община Чирпан.

Обектите са част от почналата поредност инспекции, разпоредени със заповед на министър Димитров на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за запазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност.

Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени според от евентуалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде обезпечено безвредното предпазване на препаратите до окончателното им неутрализиране.

Пестицидите би трябвало да бъдат прибрани в специфични бидони и ще бъдат изнесени отвън страната, където ще бъдат унищожени .

Идеята е те да не попадат в почвата. На място има и френски специалисти, които вършат изследване.

„ Има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра”, изясни Славея Стоянова шеф на дирекция „ Опазване на почвите” към Министерство на околната среда и водите, представена от

„ Тука единствено ще се събират, опаковат и транспортират, в България няма да се изгарят, не ни е позволено да изгаряме, нямаме такива планове, няма никой да бъде тровен по тоя метод, в противен случай всичките старания са, това което сега е намерено да бъде събрано превозено и обезвредено в чужбина”, безапелационен беше екоминистърът Емил Димитров.

„ В крайният миг резултатът е да сме сигурни, че това повече не съставлява заплаха ,

тези пестициди не съставляват заплаха за здравето на хората и за замърсяване допълнително”, разяснява Десислава Пиронева, заместник-главен прокурор.

Общо 17 са местата, където Регионалната ревизия по околната среда и водите е разкрила рискови пестициди. А в страната са открити към 3400 тона рискови субстанции, които са токсични за хората, животните и почвата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР