Онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални

...
Онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални
Коментари Харесай

Повечето жени журналисти са жертви на онлайн насилие

Онлайн насилието против дами публицисти е една от най-сериозните световни закани за свободата на словото и е асъдействало за убийството на репортерки, настояват откриватели - създатели на нов интернационален отчет.

Учените, интервюирали над 1000 журналистки в 15 страни, откриват, че голямото болшинство от тях са били обект на онлайн принуждение и закани.

Те приканиха фирмите за обществени медии да преразгледат логаритмите, за които е открито, че подтикват омразата към дамите, а причинителите на онлайн принуждение, учредено на пола, да бъдат глобени.

Авторите на " The Chilling " приканват държавните управления, както и новинарския бранш и огромните софтуерни корпорации, да създадат повече за справяне с проблем, който дефинират като " рецесия на онлайн насилието против дами публицисти ".

Сред интервюираните е награждаваният проверяващ публицист от Guardian и Observer Карол Кадуладр, която разкри по какъв начин персонални данни, принадлежащи на милиони консуматори на Фейсбук, са били скрито събирани от английската консултантска компания Cambridge Analytica, най-вече за задачите на политическата реклама.

Анализът на екипа откри, че Кадуаладр е била обект на 10 400 обособени случая на явна корист сред декември 2019 година и януари 2021 година

Тези злоупотреби са били директно свързани с пола и са имали за цел да " унижат, омаловажат и дискредитират " журналистката както в персонален, по този начин и в професионален проект.

Кадуаладр описа пред откривателите по какъв начин " преди няколкостотин години щяха да ме изгорят на клада " и по какъв начин се е трансформирала в " национална боксова круша ".

Докладът, който се основава на проучване на Международния център за публицисти (ICFJ) и Университета в Шефилд, обрисува траекторията на онлайн и офлайн насилието, показвайки по какъв начин виртуалният тормоз и закани пораждат офлайн офанзиви. В него се загатва убийството на мексиканската журналистка Мария Елена Ферал, която преди да бъде убита, разобличава онлайн издевателството, извършен против нея от сина на кмета на града.

Професор Калина Бончева, старши откривател в английската част на проучването, съобщи: " Нашият отчет откри, че в този момент се намираме в спешна точка във връзка с равнището на принуждение, ориентирано към дами публицисти.

" Огромното болшинство от участвалите в изследването са потърпевши от онлайн принуждение, тъй че основателите на политики в Обединеното кралство би трябвало да подхващат незабавни дейности в този момент, с цел да защитят живота на тези, които правят толкоз значима работа за обществото ".

Бончева прикани за незабавно приемане на дълго отлагания законопроект за онлайн сигурност, само че в отчета са изложени и редица други рекомендации.

Британският дял на проучването откри, че онлайн насилието против журналистки постоянно се свързва с поляризиращи политически диспути - като тези към Брекзит - и че пандемията от коронавирус е влошила ситуацията на журналистките.

В международен мащаб изследването откри, че съвсем три четвърти от интервюираните журналистки са претърпели онлайн принуждение, упражнявайки специалността си.

Заплахи за физическо принуждение, в това число смъртни закани, са показали 25%, а полово принуждение - 18%.

Почти половината - 48 % - от интервюираните журналистки оповестяват, че са били унизени с нежелани персонални известия в обществените мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР