Омикрон протича наистина по-леко от предходните варианти, много хора го

...
Омикрон протича наистина по-леко от предходните варианти, много хора го
Коментари Харесай

Проф. Николай Петров описа пациентът, който стига до интензивното

Омикрон протича в действителност по-леко от предходните разновидности, доста хора го карат на крайник вкъщи, някои нямат никакви признаци. Това съобщи в студиото на " Говори в този момент " по Българска национална телевизия проф. Николай Петров, началник на катедра по анестезиология и интензивно лекуване във ВМА.

Дали се вижда обаче краят на пандемията ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, сподели професорът. Той въпреки всичко изрази вяра, че с Омикрон се върви в посока да се построи колективен имунитет против ковид.

Хората не би трябвало да се плашат от това, че са положителни, това не значи безусловно, че са заболели, сподели проф. Петров.

Уточни, че при предните талази от 10 души в реанимация - 9 са губели живота си, само че към този момент не е по този начин.

Интензивните отделения сега не са по този начин натоварени, както при предходни талази, което е вяра за самата специфичност на протичане на болестта.

И въпреки всичко - какъв е профилът на пациент, който стига до интензивно лекуване?

" Неваксиниран, над 60 години, със затлъстяване, диабет и няколко хронични болести, които не са под добър надзор. По две причии - че той се опасява или е небрежен да върви постоянно при експерт да поддържа диабета си или няма този елементарен достъп до експерт, както до момента ", сподели проф. Петров.

Това обаче не значи, че по-младите, даже и да не са имунизирани, са застраховани да не стигат до реанимация.

По думите на проф. Петров хората не регистрират какъв брой натоварени са интензивните отделения през цялото време на пандемията.

" Малко хора си дадоха сметка, че всяка болница, с цел да действа по стандарт, разполага с едно интензивно поделение. В рамките на пандемията това интензивно поделение трябваше да поема и тежките коронавирус пациенти, т.е. работата стана двойно по-голяма. В интензивните клиники доста мъчно може да се открият нови кревати, тъй като всяко легло върви с съоръжение и личен състав. Два до три пъти повече са пациентите и натоварването на личния състав и това докара до изпепеляване на хората ", сподели професорът.

Натоварването е избило в няколко направления като болести и за жалост някои лекари са си отишли, други получиха екземи, някои са с ментални проблеми, други са получили инсулти. Товарът в интензивните отделения е сразяващ, споделя проф. Петров.

Тази вълна тече с по-малко натоварване към интензивните клиники, което се дължи от една страна на спецификата на вируса, въпреки това на насъбрания опит на лекарите от други специалности, които към този момент много по-ефективно се грижат за пациентите, а това дава резултат като по-малко постъпили в интензивни клиники.

По отношение на имунизирането професорът счита, че в създаване на доверието принос имат и медиите и предложи публичност да се дава най-вече на хора, които контактуват с пациентите, които са на първа линия и имат доверието на пациентите.

Проф. Петров дефинира като подмолно общественото говорене на една от политическите сили, която съумя да влезе в Народното събрание с акция против имунизирането.

" Хората го споделят за n-ти път - отдалеченост, маска, ваксина. Силовото увещание за имунизация обаче не е решение ", сподели професорът.

Той показа и научна оригиналност, с която се е срещнал неотдавна - бустерната доза е добре да бъде от друга на първите две дози ваксина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР