Омбудсманът поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р

...
Омбудсманът поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от МЗ сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен

Омбудсманът изиска в рекомендация от министъра на опазването на здравето проф. доктор да разпореди инспекция на случаите, при които някои лечебни заведения в страната желаят такса за издаването на против.  
Повод за писмото на доцент Ковачева са сигнали до институцията на националния публичен бранител и медиите, в които жители осведомят и с съображение стачкуват, срещу тази процедура. Един от случаите е от гр. Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лева за издаването на подобен документ.
 Омбудсманът изиска да се понижи материалът в матурите за 7-и и 12-и клас Омбудсманът изиска да се понижи материалът в матурите за 7-и и 12-и клас
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до просветителния министър Красимир Вълчев, в която изиска съкращаване на материала по бълг...
Това съгласно омбудсмана изрично нарушава правата на жителите, които не разполагат с дипломиран електронен автограф, с цел да си изтеглят гратис документа и са сложени в неравнопоставеност.
Припомняме, че по информация, оповестена на интернет страницата на здравното министерство, подобен документ за имунизация против COVID-19 могат да получат единствено лицата, на които е поставена и втората доза от утвърдените и прилагани у нас ваксини. Гражданите, които имат публикуван дипломиран електронен автограф (КЕП) могат да разпечатат документа сами от пациентското си досие от уеб страницата на Националната здравно-информационна система. А жителите, които нямат подобен електронен автограф могат да изискат своя документ от персоналния си доктор или от имунизационния пункт, в който са си сложили имунизацията.
„ Бих желала да обърна внимание, че целият развой на имунизиране против COVID-19 в страната е безвъзмезден, не зависи от здравноосигурителния статус на лицата. Същевременно, за слагането на всяка ваксина страната заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лв.. В тази връзка намирам, че посочената процедура е несправедлива по отношение на имунизираните жители и нарушава техни права “, безапелационна е Диана Ковачева.
В рекомендацията си тя упорства министър Ангелов да сътвори нужната организация, която да се подсигурява безплатното издаване на документа за всички, които не разполагат с КЕП, без значение в кое лечебно заведение са им сложени имунизациите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР