Омбудсманът Мая Манолова ще внесе предложения за нормативни промени, които

...
Омбудсманът Мая Манолова ще внесе предложения за нормативни промени, които
Коментари Харесай

Мая Манолова свиква форум за защита на децата без родители

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе оферти за нормативни промени, които да подсигуряват правата на децата, останали без един или двама родители. Сред предложенията е и отпадането на подоходния аршин за приемане на лична пенсия. Манолова желае още и смяна в Закона за фамилните помощи и по-специално в правилника за неговото приложение. Това беше разисквано през днешния ден на срещата с виновните институции и самотни родители. Повод за срещата е акцията за отбрана на правата на деца сираци, която Манолова стартира в края на предходната година.

Борислав губи брачната половинка си, когато тя е едвам на 25 години. Последна година, магистър във Великотърновския университет. След това стартира и борбата, с цел да получи дъщеричката му персоналнa и наследственa пенсия. Първият отвод Борислав получава поради условието за трудов стаж на умрялата му брачна половинка.
Борислав, уединен родител: Това е на процедура невероятно - да бъдеш и студент последна година, и трудов стаж.
В момента единствените приходи, които Борислав получава за щерка си, са детските надбавки от 37 лв.. Същата орис имат и други родители,останали сами. За да облекчи живота им и да направи битката с институциите по-лека, Мая Манолова предлага няколко нормативни промени.
Мая Манолова - омбудсман на Република България: Настояваме условието за застрахователен стаж на умрелия родител за приемане на наследствена пенсия на детето да отпадне, когато родителят е умрял до 25-годишна възраст и да бъде понижено условието в другите хипотези.
Омбудсманът ще предложи също и децата сираци от 1 - 7 клас да получават стипендии, а освен тези от 8-ми нагоре, както е в този момент. В момента децата до 18 години с умряли родители у нас са малко над 24 000. От тях наследствени пенсии получават близо 16 200, а лични - към 2 500. Повече от 5 400 деца не получават поддръжка от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР