Омбудсманът Диана Ковачева сезира вицепремиера и министър на регионалното развитие

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира вицепремиера и министър на регионалното развитие
Коментари Харесай

Омбудсманът иска важна промяна в глобите за винетките

Омбудсманът Диана Ковачева сезира вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов за множеството тъжби до институцията, в които жители търсят съдействието ѝ за наложени обезщетителни такси поради позволена неточност в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетка, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител.

Шофьори на моторни транспортни средства (МПС) схващат, че неведнъж са регистрирани като извършители, едвам когато бъдат спрени от екипи на БГТОЛ и по този начин са приравнявани със случаите, при които въобще липсва платена пътна такса.

Омбудсманът упорства да бъде прекратена непозволената процедура по събиране на обезщетителни такси, а нарушителите да бъдат уведомявани навреме за наложените им санкции, в това число да се прави и нужната преценка за незначителен случай, според Закона за административните нарушавания и санкции.

Диана Ковачева акцентира, че има фрапантни случаи за налагане на санкции и дава образец за водач на МПС с регистрирани 50 нарушавания единствено в границите на три месеца, за които той схваща от екип на БГТОЛ.

" Смятам тази процедура за неприемлива - записват се нарушавания и се постановат неведнъж обезщетителни такси, без съответните водачи на моторни транспортни средства да подозират за това. В дадения образец лидерът на транспортното средство следва да заплати 3500 лева, в случай че желае да бъде освободен от административнонаказателна отговорност ", показва Ковачева.

Омбудсманът подчертава върху обстоятелството, че липсва гласност и бистрота за събраните и разходвани парични средства от обезщетителни такси. Припомня също, че в тази връзка омбудсманът неколкократно написа рекомендации към ръководителя на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) - при налагане на наказания за липса на винетка, притежателят на лекия автомобил да бъде известен навреме, само че тези рекомендации остават без резултат.

Диана Ковачева написа, че към този момент е отправяла рекомендация към АПИ да подхващат дейности - преди налагане на санкции, административнонаказващият орган да прави преценка дали е налице незначителен случай.
" Преценката за " незначителност " следва да се прави на база фактическите данни по всеки съответен случай.

При неверно изписване на регистрационен номер е налице заплатена винетна такса и това е от значително значение, защото не може да се третира по един и същи метод лице, което в никакъв случай не е заплатило такава с лице, което е заплатило и несъзнателно е изписало неверно номера на транспортното средство. От това не би могло да настъпят каквито и да са вредоносни последствия или вреда за страната, респективно фикса ", показва омбудсманът.

" Съгласно член 28, алинея 1 от Закона за административните нарушавания и санкции " за незначителен случай на административно нарушаване наказващият орган не постанова наказване на нарушителя, като го предизвестява документално, че при осъществяване на друго административно нарушаване от същия тип, представляващо незначителен случай, в едногодишен период от влизането в действие на предизвестието, за това друго нарушаване ще му бъде наложено административно наказване ", цитира наредбата омбудсманът. Позицията на АПИ обаче е, че несъответствието сред данните на транспортно средство, с което е употребена платената пътна мрежа и за което е заплатена съответната пътна такса, съставлява нарушаване, във връзка с което се ползват разпоредбите на Закона за придвижването по пътищата, се показва в известието.

Диана Ковачева счита, че е нужна законодателна смяна - явен, бърз и обективен механизъм за възобновяване на недължимо платените суми в резултат на сбъркани е-винетки. Тя акцентира, че направената м.г. смяна в Закона за пътищата дава опция за промяна на данните на е-винетката отсега нататък, само че не взема решение проблемите на пострадалите с към този момент платените преди корекцията санкции, поради което им се отхвърля връщане на импортираните суми, което съгласно омбудсмана е неприемливо.

Според нея по този метод жестоко се нарушават правата и ползите на жителите. На процедура усвояването по този метод на средства е безпричинно обогатяване, като причините ми са същите като посочените претекстове на съда - при неверно изписване на регистрационен номер е налице заплатена винетна такса, показва омбудсманът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР