Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката
Коментари Харесай

Компенсации за битовите клиенти на природен газ поиска омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която упорства да бъде създаден механизъм за краткотрайно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ поради рисково високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 година и предстоящите високи сметки за отопление за голяма част от семействата.
„ Смятам, че правилото за компенсиране на цената на всеки употребяван мегават час, прибавен от държавното управление за стопанските клиенти на електрическата сила, е обективен и подобаващ също по повод нужните обезщетения на битовите клиенти на природен газ “, акцентира публичният бранител.
Повод за рекомендацията на доцент Ковачева са тъжби на жители от цялата страна, които стачкуват против невижданото нарастване на цените на природния газ за битовите клиенти от началото на 2021 година до момента, което е съвсем двойно.
„ Запозната съм с решението на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски от 15 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2021 година, които ще се употребяват за погашение на еднократна целева финансова помощ за отопление на обществено уязвими лица “, написа омбудсманът, само че упорства за компенсирането на всички наранени.
Доц. Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че до момента в който контролираните цени на електрическата и на топлинната сила за бита са непроменени от 1 юли 2021 година и ще останат постоянни най-малко до края на годината, цените на природния газ за битовите клиенти се покачват всеки месец, изключително сензитивно през последните три месеца.
Омбудсманът слага акцент, че откакто държавното управление компенсира стопанските консуматори поради високите цени на електрическата сила на свободния пазар, то и битовите клиенти на природен газ с съображение също желаят да получат сходна поддръжка, защото заплащат по цени, образувани под директното влияние на свободния пазар на горивата в Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР