Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска мерки в подкрепа на психичното здраве на децата при онлайн обучение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в която изиска да бъдат направени заселени ограничения за психосоциална поддръжка на учениците в подтекста на идната нова Коронавирус вълна и възможното прекосяването на децата още веднъж в отдалечен режим на образование.

Според омбудсмана е належащо учебните психолози да имат самодейна роля за ранно идентифициране на проблемите при учениците, в това число и посредством онлайн срещи и съвещания.

Повод за рекомендацията са десетки тъжби до омбудсмана, в която разтревожени родители споделят, че след продължителното онлайн образование децата им са посочили по-ниска мотивация за учене, по-ниски резултати в края на годината, компликации с концентрацията, проблеми с езиковото и физическото развиване, заплеснатост, липса на предпочитание и интерес за учене, загуба на учебни привички.

Припомняме, че доцент Ковачева инициира акция за поддръжка на психологичното здраве на учениците под мотото „ Синьо лято “, в границите на която от 1 до 18 юни т.г. психолози съветваха деца и родители по какъв начин да се оправят с следствията от отдалеченото образование.

Кампанията удостовери обстоятелството, че учениците, прекарали дълго време в обстановка на онлайн образование, мъчно се приспособяват към връщането в клас. Бе установена появяването на паник офанзиви, слаб интерес към просветителния развой, по-трудно схващане на образователния материал по време на отдалеченото образование.

" Ролята на учебните психолози за обезпечаване на навременна психическа поддръжка на учениците е от извънредно значение и по тази причина е належащо да се подхващат дейности в тази посока ", сподели омбудсманът.

Тя акцентира, че е неотложно всички възпитаници да могат да се възползват от поддръжка за психологичното си здраве, която да бъде основана в учебно заведение, като за това се употребяват интегрирани подходи.

„ Намирам, че са нужни незабавни дейности за целенасочена подготовка на психолозите преди началото на образователната година за работа с последствията върху учениците от ограничаващите ограничения. Има потребност от въвеждане в практиката на учебен механизъм за ранно идентифициране на зародилите проблеми при психологичното здраве на учениците”, показва още Ковачева.

Доц. Ковачева е безапелационна, че поради новите провокации е належащо да се изготви специфичен проект за деяние за идващите две години, със заложени ограничения и активи, посредством които да се подсигурява, че децата и учениците ще преодолеят насъбраните психоемоционални дефицити от онлайн образованието и последствията от пандемията.

В тази връзка омбудсманът насочва съответни рекомендации, измежду които:
Да се сътвори опция за онлайн професионална помощ и онлайн поведенческа терапия с учениците.Да се обмислят ограничения за поддръжка на учебните заведения, в които няма назначени психолози.Да се сътвори учебен механизъм за ранна и настояща оценка на психосоциалното положение на учениците при връщането им в учебно заведение.Да се обсъдят ограничения за психологична поддръжка за учебния личен състав.Да се усъвършенства връзката на учебното заведение с родителите за превъзмогване на провокациите, пред които са изправени децата след дълготрайно онлайн образование.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР