Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев,

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Стефан Янев,
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска непрекъснат достъп на потребителите на природен газ, ток и парно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния министър председател Стефан Янев, в което обръща внимание, че са нужни ограничения, които в незабавен порядък да подсигуряват на жителите непрестанен достъп до природен газ, електрическа и топлинна сила.

„ От самото начало на сегашния есенно-зимен сезон битовите клиенти на природен газ, електрическа и топлинна сила понасят доста мъчно скока на енергийните цени в България, повлияни от общия пазар на Европейския съюз. За компликациите, които срещат хората свидетелстват десетките тъжби, които ежедневно постъпват в институцията на Омбудсмана. Прекомерната финансова тежест на високите месечни сметки за отопление се натрупва върху невижданата централизация на рецесии в нашето общество – четвърта вълна на COVID-19, ограничавания на стопанската интензивност, забележителен растеж на общата инфлация и др.”, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че основателни паники будят прогнозите за ново, шоково повишаване на цените на електрическата и на топлинната сила за бита от 1 януари 2022 година

Омбудсманът към този момент изпрати рекомендация до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоя да бъде създаден механизъм за краткотрайно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ поради рисково високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 година и предстоящите високи сметки за отопление за голяма част от семействата.

„ Като значима стъпка към решаването на казуса чакам членовете на служебното държавно управление да оценят по подготвеност приложимостта в България на всички препоръчани от Европейската комисия ограничения за справяне с възходящите цени на силата, според Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския стопански и обществен комитет и Комитета на районите (Брюксел, 13.10.2021 година, COM(2021) 660) “, показва публичният бранител.

Доц. Ковачева акцентира още, че опитът на други страни-членки демонстрира, че реалистични ограничения с капацитет за навреме използване са намаляването на Данък добавена стойност за силата, определянето на таван на енергийните цени за зимните месеци, неначисляването на лихви за забавени заплащания през зимата и непрекъсване на снабдяването с сила при забавени заплащания до края на отоплителния сезон.

Междувременно омбудсманът изпрати искане и до ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про с гледище за възобновяване на настоящия по време на изключителното състояние 20-дневен период за възнаграждение на отговорностите към електроснабдителните сдружения, в това число да не се пристъпва към изключване на електрозахранването при неплащане на отговорности, с разсрочване на последните.

Освен това доцент Ковачева изиска от всички топлофикации в страната да не начисляват лихви за веселба на заплащанията на месечните сметки, а от газоснабдителните предприятия – да не прекъсват услугата при неплащане, също да удължат периода за възнаграждение на месечните доставки и да плануват опция за разсрочване на отговорностите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР