Олимпийският огън пое по своя дълъг път от Гърция към

...
Олимпийският огън пое по своя дълъг път от Гърция към
Коментари Харесай

Огънят за Токио 2020 беше запален в тесен кръг в древна Олимпия

Олимпийският огън пое по своя дълъг път от Гърция към японската столица Токио, откакто през днешния ден беше извършена обичайна гала по запалване на пламъка в антична Олимпия. В седмица, в която коронавирусът е съществена тематика на диалози по цялата планета, даже този обред не остана непокътнат от пандемията. Свидетели на спектакъла станаха единствено лимитирана група фенове, измежду които гръцкият президент Прокопис Павлопулос, президентът на МОК Томас Бах и ръководителят на японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита.

Огънят беше разпален в руините на античния храм в Олимпия от " висшата жрица ", в чиато роля влезе гръцката актриса Ксанти Георгиу. Тя насочи молитва към Аполон, озаглавена " Богът на слънцето и концепцията на Светлината ". Чрез нея тя прикани бога " да изпратиш твоите лъчи и да запалиш свещения факел за гостоприемния град Токио ".

Първият факлоносец в щафетата за Токио 2020 стана гъркинята Ана Коракаки, олимпийска златна медалистка в стрелбата с револвер от 25 м в Рио `16. След като стигна до паметника на Пиер дьо Кубертен, с цел да отдаде респект на Бащата на модерната олимпиада, тя съобщи факела на японката Мизуки Ногучи, шампионка в маратона от игрите в Атина `04.

През първата седмица щафетата с олимпийския огън ще обикаля континенталната част на Гърция и ще стигне до о-в Крит. След това факелът ще бъде превозен със аероплан до Япония, където домакините на XXXII летни игри ще преценяват по кое време и по какъв начин да продължи обиколката според от обстановката с епидемията от COVID-19 в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР