Олимпийските шампиони и медалистите на зимните олимпийски игри в Пекин

...
Олимпийските шампиони и медалистите на зимните олимпийски игри в Пекин
Коментари Харесай

Букети от прежда за шампионите на Игрите в Пекин

„ Олимпийските първенци и медалистите на зимните олимпийски игри в Пекин ще получат букети, които няма да са направени от същински цветя. Цветята ще са изплетени  от прежда по обичайната шанхайска техника, която е част от нематериалното културно завещание на Китай. Тези букети освен отразяват концепцията за зелена Олимпиада, само че и ще остане прекрасен и дълготраен спомен за спортистите. Шанцата за ски скокове е построена в някогашен цех за стомана, който е трансфорат в парк. Организатори ще предложат на всички участници в Игрите напитка, която публично се назовава кафе, само че е приготвена от царевично брашно и наподобява на боза “, това описаха особено за БНР Светлин и Илейн, който са публицисти в българската редакция на Китайската медийна група на радиото в Китай.



Специалните посетители в „ Спорт и музика “ са приключили българистика в Китайския университет за непознати езици. Илейн е била на стаж във Велико Търново за един месец преди към 10 години

„ България е доста богата на естествени и исторически забележителности. Туристите обичат доста планинските и морските курорти. България има доста хубави манастири, музеи, монументи. Символът на България е розата “, показа Илейн.



Светлин е живял в старопрестолния град една година.

„ България има доста фолклорни обичаи и празници. Когато бях в България съумях да посетя разнообразни градове. Гледах розовия фестивал в Казанлък и празника на кукерите в Перник “, добави Светлин.



Броени дни остават до откриването на Игрите. Церемонията ще стартира в 13.30 българско време и ще се организира на Пекинския народен стадион – Птичето гнездо, където през 2008 година беше откриването и на летните олимпийски игри.

„ Продължителността на церемонията ще бъде по-малко от 100 минути. Спектаклите по откриването и закриването и в този момент ще бъдат дело на известният режисьор Чжан Имоу. Този път той ще се опита да съчетае в едно изкуството и науката. Ще се опита да сътвори чувство за модерното. Броят на участниците в церемонията по откриването ще е към 3000 души. През минали юли съумях да прегледам олимпийското село. Влязох в стаите, баните, даже легнах на леглото в една от спалните. Стаите са двойни, само че има и жилища. Има особено място за оборудването на спортистите. Сградите са издигнати по този начин, че съчетават модерните улеснения с обичайния китайски жанр. Организаторите се стремят да изпълнят концепцията за зелени олимпийски игри “, описа още Светлин.



„ Водният куб, който за Игрите през 2028 година се ползваше за плувните спортове, в този момент е преобразуван в мразовит куб. Там ще проведат надпреварите по кърлинг. Спортният център, където през 2008 година се организираха баскетболните мачове, в този момент е замръзнал и в този момент там ще се играят хокейните срещи “, разясните Светлин и Илейн.



„ Ще бъдат спазени всички антиепидемични ограничения, до най-малките детайлности. Те са написани в специфичен справочник. Може би най-характерната от тях е затворени режим на местата, където ще се организират надпреварите и където са настанени спортистите, съпътстващите ги лица и публицистите. Това значи, че външни хора няма да имат право да влизат в тези зони, нито тези, които са вътре да ги напущат. Тази мярка е доста строга, само че задачата е да се отстрани и най-малката опция Ковид да влезе в олимпийските зони. Ще има всекидневен мониторинг. Всеки ден ще се вършат проби. Всички участници в Игрите, с изключения на тези, които по медицински аргументи не могат да се имунизират, би трябвало да са завършили целия курс на имунизация минимум 14 дни преди да дойдат в Китай.  Организационният комитет предлага всички участници да са имунизирани с три дози “, описаха още Светлин и Илейн.



„ Организаторите взеха решение да не позволяват фенове от чужбина. Първоначалният проект да се продават билети на всички искащи от Китай беше изменен. Сега надпреварите онлайн ще могат да се следят единствено от избран брой и избрани категории фенове, който ще би трябвало да съблюдават всички противоепидемични ограничения “, допълниха сътрудниците от Китайската медийна група.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР