Октоподите стават сираци в много ранна възраст. След като снесе

...
Октоподите стават сираци в много ранна възраст. След като снесе
Коментари Харесай

Октоподите се самоубиват след чифтосване

Октоподите стават сираци в доста ранна възраст. След като снесе яйцата си, женският октопод стопира да се храни и стартира да си предизвиква физически вреди, което води до гибелта й. Няколко месеца по-късно умира и мъжкият октопод. Учените са намерили пояснение за това необичайно събитие, оповестява ScienceAlert.
От 80 години съществува доктрина, че чифтосването на октоподи по някакъв метод задейства процеса на самоизтребление на молекулярно равнище вътре в тези морски създания. Сега учени от Чикагския университет са разкрили, че чифтосването отваря комплициран гибелен биохимичен развой, основани на холестерола, при който самките създават разнообразни хормони в смъртоносни дози.
„ Известно е, че холестеролът играе значима роля във връзка с храненето, само че също по този начин има дейна роля в други процеси в тялото. Например той способства за производството на хормони на напрежението. Но бяхме сюрпризирани, когато разбрахме, че холестеролът е виновен за живота на октоподите ", споделя З.Янг Уанг от Чикагския университет.
Според учените някои прекурсори на холестерола са токсични за тялото, когато има прекалено много от тях. Ако е по този начин, тези генетични нарушавания покачват метаболизма на холестерола, което може да докара до съществени проблеми с развиването и държанието. Човек може да прояви податливост към самонараняване и да откаже храна. Най-тежките прояви на тези нарушавания могат да бъдат животозастрашаващи. Тези признаци са сходни на тези, които се появяват при женските октоподи в последните дни от живота им.
Още през 1977 година учените откриха, че зрителната жлеза (ендокринен орган при октоподи и калмари) по някакъв метод играе роля в програмираната гибел на главоногите. Този орган може да се съпостави с хипофизната жлеза при хората (тя създава хормони, които въздействат на растежа, метаболизма и репродуктивната функция).
Оптичната жлеза се намира сред очите на октопода и този орган е обвързван с половото развиване и стареенето на главоногите. Ако се в профил, тогава женският октопод може да живее единствено няколко месеца след снасянето на яйцата.
Изследване от 2018 година пък откри, че когато гибелта се доближава, при женския октопод се покачват равнищата на интензивност на някои гени, контролиращи половите хормони, инсулиноподобните хормони и метаболизма на холестерола. 
Съвкупността от всички тези процеси може би е повода за ранната гибел на женския октопод, споделят учените. " Струва ни се, че октоподите минават през тази поредност от трансформации и просто полудяват, преди да умрат “, споделя Уанг.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР