Окръжният съд в Монтана прекрати дело срещу новия директор на

...
Окръжният съд в Монтана прекрати дело срещу новия директор на
Коментари Харесай

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ се размина с присъда за катастрофа, довела до смърт

Окръжният съд в Монтана приключи дело против новия шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Георги Кирков, който е обвиняем за породена злополука преди 9 години, написа Lex.bg.

Става дума за случай от ноември 2013 година, когато Кирков блъснал мъж в каруца на пътя от село Сталийска махала за Лом. Тогава Кирков карал със 105 км/ч при ограничаване от 90 км/ч, а проба с дрегер посочила 0,53 промила алкохол в кръвта му.

Пострадалият при злополуката получил междинна телесна щета със строшаване на таза, само че след няколко месеца умрял, за което околните му настояват, че виновен е Кирков. Тогава той е бил единствено чиновник в АЕЦ, след което се пенсионира, а по-късно беше и зам.-кмет на Козлодуй. Прокуратурата упрекна Кирков, че в пияно положение и по несъобразителност е предизвикал гибелта на мъжа, само че делото се проточи 9 години единствено на първа инстанция.

Миналата година съдът в Монтана призна Кирков за отговорен, че в пияно положение е предизвикал междинна телесна щета на потърпевшия, само че не одобри връзка на случая с настъпилата му гибел, защото съгласно аутопсията ставало дума за полиорганна непълнота. Делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), като в митинга на прокуратурата се споделя, че потърпевшият е нямало да получи тези затруднения, в случай че преди този момент не е бил блъснат от подсъдимия.

Защитата на Кирков пък твърди, че няма връзка сред злополуката и последвалата гибел на потърпевшия. Освен това, дадената по-късно кръвна проба посочила съществуване на 0,48 промила алкохол, само че защото не била взета проба от урина, не можело да се потвърди с каква централизация на алкохол е бил Кирков сега на случая. Адвокатите настояват, че погрешно съдът е приел, че подсъдимият е бил в пияно положение, защото и дрегерът не е имал документ за механически обзор, и даже и да се одобри показанието от 0,53 промила, то допустимото отклоняване е 0,05 промила, и е допустимо действителното премерване да е отново 0,48 промила. Самият Кирков е споделил, че повече от час преди случая е пил бира.

Само преди 3 месеца Софийският апелативен съд (САС) анулира присъдата и върна делото за ново разглеждане в Монтана поради липса на претекстове, откакто одобри за „ голословни и декларативни “ заключенията на съда за това дали Кирков е бил пийнал сега на злополуката и дали има причинно-следствена връзка сред гибелта на потърпевшия и удара.

Сега нов състав на окръжния съд в Монтана с ръководител и докладчик Олег Софрониев е признал Кирков за отговорен, че е нарушил разпоредбите за придвижване, като с превишена скорост е предизвикал само междинна телесна щета на потърпевшия, без да е бил в пияно положение. За това закононарушение Наказателният кодекс планува до 3 години затвор или пробация, за което безспорната отминалост е седем години и половина и тя към този момент е изтекла, защото от злополуката са минали съвсем 9 години.

Затова съдът не е санкционирал Кирков е и прекратил делото. Присъдата обаче не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана още веднъж пред апелативния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР