Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен

...
Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен
Коментари Харесай

Започва делото за събарянето на хотел „Вероника“ във Варна и смъртта на 4-има работници

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския областен съд обвинителен акт против седем лица, виновни за гибелта на служащите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, взели участие в събарянето на хотел „ Вероника “ в курорта „ Слънчев ден “ край Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. След траяло 2 години следствие Окръжната прокуратура във Варна е обвинила седемте лица в причиняване на гибелта на повече от едно лице заради немарливо осъществяване на занимание или друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – закононарушение по член 123, алинея 3, предл. 2, по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс.

Строителният надзирател Валентин П. от компания „ Инекс консулт “ ООД бил съветник, изпълняващ строителния контрол и координатор по здравословни и безвредни условия на труд по контракт, подписан сред „ Инекс консулт “ ООД като реализатор и „ Международен панаир Пловдив “ АД като възложител. Предмет на контракта сред двете сдружения бил ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на хотелите „ Вероника “, „ Мираж “ и административна постройка, както и ново строителство на ваканционни парцели в курорта „ Слънчев ден “. От същата компания подсъдима е и експертката по строителен контрол Виолета Д.

Подсъдими са и инспекторът по здраве и сигурност в „ Планекс “ ООД и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Т., техническият началник на обекта Мехнур М., Пламен Н. от компания „ Бултранспорт груп “ ЕООД, подизпълнител на обекта, който бил координатор по здравословни и безвредни изискванията на труд и отговорник на обект „ Вероника “, шефът на „ Дигинг “ ЕООД Георги Г. като в действителност подизпълнител на „ Бултранспорт груп “ ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безвредни изискванията на труд, наел служащите за почистване на останките от съборения хотел „ Мираж “.

Анализът на събраните по делото доказателства сочи, че в нарушаване на законовите правила, които подхождат на длъжностите на подсъдимите, и предоставените им отговорности била дадена позитивна оценка за сходство от подсъдимата Виолета Д. в частта структури, проекта за сигурност и здраве и проекта за ръководство на строителни боклуци в капиталовия план. Такава оценка дал и подсъдимият Валентин П. за целия капиталов план, без той да съдържа градивен и софтуерен план на процесната постройка по част „ Конструктивна “ и без такава за част проект за сигурност и здраве на строително-монтажните работи за стадий „ Премахване на градивни детайли и замяната им с нови “.

Не били категорично посочени подлежащите на унищожаване градивни детайли на хотела и по какъв начин това ще се отрази на останалите детайли с носещи функционалности. Липсвал и проект-схема за краткотрайното подпиране на съществуващата структура по равнища и детайли по време на премахването. Не били посочени технологията, редът и последователността на разглобяване, както и механизацията, която ще се употребява.

Всичко това е в причинно-следствена връзка с осъщественото безредно унищожаване на обособени градивни детайли посредством багерно-сапанно дърпане (въжено теглене) и ръчно подсичане на носещи колони на партера на хотела посредством неприемливо стремително вибрационно разрушение на бетона с къртачи и газо-кислородно рязане на колонни арматури. Това довело до загуба на устойчивостта на строителната структура на хотел „ Вероника “ и сриването й върху служащите.
Подсъдимите Валентин Т., Мехнур М., Пламен Н. и Йовко Р. са позволили на строителната площадка служащите, които не били особено инструктирани и подготвени за работните процеси. Те не предотвратили осъществяването на разрушение посредством багерно-сапанното дърпане на градивните детайли от операторите на строителната техника на „ Дигинг “ ЕООД.

На 8 април 2015 година очевидец по делото дочул диалог сред двама служащи, че подсъдимият Георги Г. и синът му ще вкарват къртачи, с цел да изкъртят колоните. Той съобщил това на техническия началник Мехнур М., който забранил устно потреблението им. Георги Г. заречен на служащите бонус от 5000 лв. за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на хотел „ Вероника “. Самият той се изкачил по ската над хотела, с цел да гледа работата и да алармира, в случай че постройката стартира да пада. Обяснил им, че има опит в събарянето на хотели на Златни пясъци и че ще даде знак с махане на ръка. За сриването на такава постройка Георги Г. декларирал, че е нужен най-малко половин час, през който служащите ще имат опция да изоставен.

Отишлите в хотела служащи почнали да къртят бетона към носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях почнал да я реже. В този миг постройката рухнала и затрупала четиримата служащи.

По делото са назначени и направени тройна съдебно-техническа и правосъдно строително-техническа, фрактодиагностично-металографическа, дефектоскопско-трасологическа, документална, съдебно-почеркова и 4 съдебномедицински експертизи.

Като причина за гибелта на четиримата служащи са посочени тежки и несъвместими с живота контузии, като гибелта е била неизбежна и настъпила незабавно. Извършени са 5 огледа на мястото на нещастието.

По делото, което е 24 тома, ще бъдат разпитани 43 очевидци и десетки движимости лица. Предстои Варненският областен съд да дефинира дата за разглеждане на делото против 7 подсъдими, виновни за гибелта на четиримата служащи.
Ако бъдат приети за отговорни, плануваното в закона наказване за това закононарушение, е отнемане от независимост от 3 до 10 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР