Окръжен съд – Търговище призна решение за конфискация и финансова

...
Окръжен съд – Търговище призна решение за конфискация и финансова
Коментари Харесай

Конфискуваха над 230 000 лева от българин, държал коноп

Окръжен съд – Търговище призна решение за конфискация и финансова глоба, наложени в Кралство Нидерландия, на Б. М. от с. Априлово, общ. Попово, оповестяват от съда.

Решението за конфискация е за сумата от 118 131,73 евро, които се равняват на 231 045,58 лв. и е за това, че 43- годишният Б. М. съзнателно държал 426 конопени растения в интервала 19 май 2015 година до 3 юни 2015 година във Вилнис, община Де Ронде Венен, Кралство Нидерландия. Удовлетворяването на цялостната стойност или на част от нея следва да бъде осъществено посредством изнасяне на обществена обмен на собствеността на Б. М., а точно аграрен парцел от 615 кв.м. дружно с двуетажна солидна жилищна постройка и стопанска постройка в село Априлово, община Попово, област Търговище. За същото действие Окръжен съд – Търговище призна и Решение за налагане на финансова глоба - санкция. Тя е в размер на 5 960,53 евро и законна рента от 1 063,54 евро, левовата равноценност на които е в размер на надлежно 11 657,80 лева и 2 080,10 лева

Според Наказателния кодекс на Нидерландия Б. М. съзнателно е нарушил възбрана, планувана в наредбите на член 3, писмен знак „ Б “ от Нидерландския закон за опиума, като член 11 от същия планува „ Отнемане на нелегално добитата полза “. Деянието съставлява закононарушение и в Република България - член 354а от Наказателен кодекс.

За използване на правилото за взаимно признание на решенията за конфискация и финансовите наказания, наложени в държави-членки на Европейския съюз, нидерландските управляващи са изготвили и изпратили удостоверения по формуляр. Компетентен да преглежда делото е окръжният съд по местоживеене на дееца. Съдът ревизира дали Удостоверението е цялостно и дава отговор на условията на Съвета по отношение на използване на правилото на взаимното признание на решенията за конфискация / финансови наказания. Проверява още дали против наказаното лице за същото действие в Република България или в друга страна, друга от издаващата или изпълняващата, е постановено и приведено в осъществяване решение за налагане на конфискация/финансови санкции; дали е налице имунитет или привилегия по българското законодателство, които вършат осъществяването на решението недопустимо; дали има доказателства за цялостно или отчасти осъществяване, които да са осъществени по отношение на решението за налагане на финансови санкции; дали осъществяването на решението не е с изтекла отминалост по българското законодателство и не се отнася за решение на български съд.

Съдебният състав на Окръжен съд – Търговище, откакто ревизира посочените условия, реши, че няма учредения да бъде отказано признаването и осъществяването на решението за конфискация и финансовата глоба.
Съдебният акт ще бъде изпратен неотложно на Търговско дружество „ Национална агенция за приходите – Варна “ за осъществяване.

Постановеното решение предстои на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен период, като обжалването според Закона за признание, осъществяване и изпращане на решения за конфискация или лишаване и решения за налагане на финансови наказания, не стопира осъществяването на решението.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР