Около шест процента от здравните работниците в Гърция отказват да

...
Около шест процента от здравните работниците в Гърция отказват да
Коментари Харесай

В болниците на Гърция: Който не се ваксинира, остава без работа

Около шест % от здравните служащите в Гърция отхвърлят да се имунизират против ковид, въпреки че бяха задължени със специфичен закон. Финансовите и обществени последици от този отвод са фрапантни.

" До през вчерашния ден бяхме герои, а през днешния ден сме отстранени! " - скандират стачкуващи в центъра на Атина. Те са към 2000 души и носят плакати с надписи като " Не " на принудата! “ и " Няма здраве без независимост! ".

Деспина Цаусиду в продължение на 18 години е била болногледачка, в последните шест месеца е работила в незабавното поделение на една огромна социална болница в Атина. От няколко седмици насам обаче към този момент няма това право – тъй като не е ваксинирана против ковид.

Работодателят ѝ настоял, че би трябвало да се имунизира, а тя попитала: „ Можете ли да ми гарантирате, че няма да ми се случи нeщо? Аз съм самотна майка, имам дете “. Деспина е безапелационна, че няма да се ваксинира. „ Решенията за тялото си взимам само аз и никой различен. Това не предстои на разискване “, споделя тя, представена от „ Тагесцайтунг “.

Суров закон

Гръцкото държавно управление отпред с Кириакос Мицотакис възприе изключително корав метод в битката против ковид – през юли бе признат закон, който задължава лекарите, болногледачите, както и целия останал личен състав в здравния бранш да се имунизират. Обявено бе, че който не го направи, от 1 септември няма да има право да работи. Забраната се отнася и до държавните чиновници. Положението на тези хора не е леко. Временно отстранените остават без приходи, а нямат право да се записват като безработни. Времето, в което са отстранени, не им се зачита и за пенсия. Този, който се имунизира, може неотложно да се върне на работа.

Над 6400 души от здравния личен състав на лечебните заведения и здравните центрове са отказали да подхващат тази стъпка, както и още 500 чиновници на незабавната помощ EKAB - общо към шест % от работещите в здравния бранш на Гърция. Здравният министър Танос Плеврис няма желание да отстъпва: „ Пациентът има правото да желае да бъде лекуван от имунизирани лекари “, споделя той.

Демонстрации против наложената наложителна имунизация се организират в Атина, Солун, Лариса и други гръцки градове. Във Върховния съд са импортирани голям брой тъжби против наложителната имунизация. Сред стачкуващите е и 58-годишният Димитрис Ефтимиадис. Той е отхвърлен като основен доктор в незабавната помощ EKAB, лишава се от месечната си заплата от съвсем 2000 евро. „ Вече не мога да оказвам помощ на пациентите си. Защо? “, пита той. Цисис Делихас, радиолог в реномираната атинска акушеро-гинекологична клиника „ Александра “ пък е останал без заплатата си от 1200 евро, а би трябвало да устоя някак брачната половинка и детето си. Въпреки това не счита да се поддаде на натиска да се ваксинира.

Отказващите да се ваксинират медици акцентират, че не са кардинални съперници на имунизациите, само че се отнасят сериозно към позволените в Европейски Съюз препарати. Според тях, даденото утвърждение за имунизациите в Европейски Съюз е лимитирано, знаело се единствено, че изгодите от имунизацията надвиват над рисковете. „ Не желаеме да бъдем опитни зайчета “, споделят по този мотив хората в бели престилки, визирайки най-много обстоятелството, че няма изследвания за дълготрайните последици от имунизациите.

Макар специалистите да настояват, че в случай че има неподходящи странични феномени, те настъпват неотдавна след слагането на имунизацията, протестиращите в Атина са безапелационни - решението „ за “ или „ срещу “ препарата би трябвало да се взима от всекиго персонално. Те акцентират, че са подготвени непрекъснато да се тестват и прецизно да съблюдават защитните ограничения. И въпреки неимунизираните измежду медицинския личен състав да са релативно малко, лечебните заведения към този момент усещат недостиг на фрагменти.

Мнозинството гърци поддържат наложителните имунизации

Шефът на синдиката на работещите в гръцкото публично опазване на здравето Михалис Янакос е парещ последовател на имунизациите, само че все пак е срещу насилствената имунизация. Той пледира за постоянни проби, както и за защитни ограничения, с цел да може недостигащият личен състав да се върне на работа. Но болшинството гърци са на друго мнение: в допитване, направено през юни, 64,8% от интервюираните се афишират „ за “ наложителната имунизация на избрани професионални групи, срещу са 32,6 на 100.

Както напомня " Вестдойче Алгемайне Цайтунг ", Гърция, а и Франция последваха образеца на Италия да вкарат наложителна имунизация за медицинския личен състав и личния състав в обществените домове. Мотивите: да се ограничи разпространяването на разновидността Делта, да се понижи броят на случаите, които би трябвало да бъдат лекувани стационарно и по този начин да се облекчи цялата здравна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР