Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол,

...
Около час и половина отнема попълването на изряден изборен протокол,
Коментари Харесай

От ЦИК разкриха колко ще отнема попълването на един изборен протокол

Около час и половина лишава попълването на безупречен избирателен протокол, изясни в „ Тази заран “ представителят на Централната изборна комисия проф. Димитър Димитров.

Документът е 20 страници, формат А3. От Районните изборни комисии алармираха, че отчитането на гласовете на 4 април може да е мъчно и да докара до неточности.

„ На страницата на ЦИК през днешния ден ще бъде качен подобен протокол и всеки може да се упражни. Предполагам, че към час и половина след преброяването на бюлетините ще бъде нужен за попълването на един безукорен протокол, без неточности “, сподели проф. Димитров.

Според представителя на ЦИК документът е съгласуван с Изборния кодекс и членовете на комисията са се постарали да опростят оптимално протокола.

„ Премахнати са всевъзможни типове недействителности. Хубаво е да се съпостави протоколът за страната с този за чужбина, който е в най-елементарен вид – единствено партии и гласове. Тогава може да видите от кое място идва казусът – би трябвало да има регистрирани преференции и тези преференции са в действителност доста – в огромните региони партиите могат да записват над 30 претенденти “, уточни представителят на ЦИК.

Проф. Димитров сподели още, че ще създадат всичко допустимо, с цел да се основат условия членовете на СИК и „ Информационно обслужване “ да обработят изборните данни в границите на 48 ч.

Той наградата, че от „ Информационно обслужване “ ще би трябвало да обработят над 10 млн. цифри.

„ Това значи и малко повече неточности, само че има процедура, при която грешките могат да бъдат поправени. Има два разновидността на запис - от флашка и книжен протокол. Ако има неточности, те се поправят на място. Проблемът е, когато източникът на грешката не може да бъде конкретизиран “, разяснява представителят на ЦИК.

Според проф. Димитров постоянно технологията на отчитане на машинното гласоподаване е минавала през разказване на резултатите в книжен протокол.

„ Машините не създават протоколи. Те създават една огромна разпечатка и числата от нея би трябвало да се пренесат в протокола “, добави той.

Относно мобилните секции за гласоподаватели под карантина или в изолираност, проф. Димитров призна, че доста малко хора желаят да вземат участие в тези секции. Тепърва ще се пресмята дефицитът, само че е допустимо тук-там да няма мобилни секции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР