Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки,

...
Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки,
Коментари Харесай

Танева: 70 хил. дка земи са с поражения от градушки

Около 70 хиляди дка земи са с провали от градушки, сега работи държавна помощ за компенсиране на изцяло пропаднали площи. Това сподели на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която дружно с вътрешния министър Младен Маринов направи оглед на място на вредите, породени от интензивните превалявания в региона на Свищов, съобщи Агенция „ Фокус “.

„ В региона, в който се намираме, паднаха и градушки, и дъжд. Екипи на регионалните дирекции по земеделие и сега са на място за проучване на площите. Единственото, което незабавно мога да кажа на земеделските стопани, е, че работи държавна помощ за компенсиране на изцяло пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застрахова “, съобщи Танева.

„ На втория ден след избирането ми за министър направихме Управителен съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ и взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лева бюджет. Обработени са протоколите за предходната година, а до юни се чака всички аграрни стопани да бъдат обезщетени “, изясни земеделският министър.

Танева акцентира, че това, което може да направи страната за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било осъществено.

„ В момента е в ход акцията за заявяване на площи за подкрепяне – на 23 май завършваме без наказания, а по-късно тече срокът за наказания. Имаме подадени към 107 хиляди заявки. Площите, които се декларират за подкрепяне, са към 38 млн. дка в цялата страна “, разяснява тя. Земеделският министър уточни още, че продължава да се построява противоградова отбрана и за места, където сега няма такива.

Надявам се в народен проект да приключим с консенсус със земеделския отрасъл по тематиката за националната противоградова отбрана, сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със аграрни производители в село Морава.

„ Климатичните промени към този момент напълно ясно се схващат от всички. Държавата през последните две години влага близо 12 млн. лева, плюс още 800 хиляди лв. по проект за 2019 година. Още два командни пункта са построени със съответните 27 и 23 площадки в Хасково и в село Тъжа ", изясни тя.

" В Северна България по проект, който беше изработен преди три години трябваше да проработи самолетен прийом за противоградова отбрана. Наземните действия за това ще приключат през есента ", заяви Танева.

" За идващия сезон, в случай че със земеделския отрасъл с консенсус стигнем до модела, по който може да действа към този момент тази система, би следвало сходни вреди от градови процеси да бъдат доста минимизирани “, съобщи Десислава Танева и посочи, че и прилежащи страни работят в тази посока.

„ Сутринта шефът на Агенцията за битка с градушките ми рапортува, че Румъния купува 6 самолета сега ", разяснява земеделският министър. " Климатичните промени ги разбираме и усещаме, би трябвало да работим в избрана посока тъй че със споделено финансиране да участваме в предварителната защита “, уточни министър Танева и обърна внимание, че в дебата за националната противоградова отбрана би трябвало да се включи и тематиката за застраховането.

Гарантирам бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на потърпевшите от градушката, сподели още министърът на земеделието, храните и горите.

Десислава Танева уточни, когато завърши обследването на потърпевшите аграрни земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето незабавно. Тя посочи, че екипите, които ще изследват вредите в Свищовско, са умножени по три.

Министърът на земеделието съобщи, че все още различен екип на Министерството е в община Летница. „ Днес сутринта съвсем дружно пътувахме, защото там има същите процеси “, сподели Танева. По думите й прогнозите са, че са вероятни градоносни процеси доникъде на юни.

„ Ще изчакаме да забележим дали ще има още сходни събития, нека да няма. Тази помощ като отплата ще я гласуваме незабавно. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък “, посочи министърът на земеделието. Министър Танева посочи, че в петък на Управителен съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ са гласувани 4 млн. лева по държавна помощ, която се ползва всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при злополучие.

„ Не е добър мотивът, по който се срещаме. В тази обстановка би трябвало да забележим и положителната страна, че въпреки всичко човешкият живот е съхранен. В този случай всичко наподобява поправимо.

Искам да употребявам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към публичните проблеми. Сега по селата, по които минаваме главните хора, които и с техника помагаха на кметовете на обитаеми места, са земеделците. Така става и през зимата “, добави Танева. Според нея тези неща би трябвало да се правят оценка, когато се приказва за земеделието.

Танева регистрира, че като цяло за страната все още са потърпевши по-малко аграрни земи, в сравнение с предишни години. „ От градушки са потърпевши все още към 70 хиляди дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки “, добави Танева. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР