Около 6% от битовите потребители на Водоснабдяване и канализация ЕООД

...
Около 6% от битовите потребители на Водоснабдяване и канализация ЕООД
Коментари Харесай

6% от потребителите край София точат незаконно вода

Около 6% от битовите консуматори на " Водоснабдяване и канализация " ЕООД в София са точили нелегално вода. Към сдружението спадат дребни общини край столицата като Божурище, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин и др. Практика за дребните обитаеми места да вземем за пример било противозаконното поливане през летните месеци. Незаконни отклонения имало и към огромни компании. Затова от сдружението възнамеряват акция за проверка и премерване на харчовете на огромни консуматори като хотели по курортите, заводи и други, която би трябвало да покаже дали има нерегламентирано свързване.

Това демонстрира план за решение на КЕВР за бизнес проекта на сдружението, което ще бъде прегледано в сряда. От сдружението коментират и течовете. В дълготраен проект от компанията очакват загубите да са 49%, само че задачата за 2021 година е течовете да са едвам около 55.18%. Процентът е по-висок поради присъединението на нови обекти към компанията, като община Ботевград да вземем за пример, излиза наяве от документите, импортирани в КЕВР.

През 2017 и 2018 година общо 5972 уреда са минали метрологичен надзор, регистрират от компанията. Въпреки че не се показва какъв брой от тях са били неизрядни, от сдружението акцентират, че неточното премерване най-често се дължи на остарели уреди, погрешен монтаж, ниско налягане и др. 

Най-много са водомерите, които не мерят в границите си на акуратност заради това, че са остарели, отвън метрологична валидност, постоянно в доста неприятно техническо положение, обобщават от " Водоснабдяване и канализация ". 

Приоритетно ще се привеждат в метрологична валидност водомерни устройства на консуматори в по-големите обитаеми места, водомери на по-големи потребители и на целогодишни консуматори, написа още в документите на компанията, импортирани в КЕВР.

 

ЦЕНИ

Водата в малките общини в Софийско евентуално ще нарастне от Нова година. Причината е, че сдружението е поискало от КЕВР повишение на цената с 3 ст. от 1 януари. Това значи, че от 2.59 лв. в момента кубикът ще струва 2.62 лева от следващата година. Това е по-малко от прага на така наречен обществена търпимост на цената, която за 2019 г. е 4.17 лева за кубик, акцентират от компанията. Увеличение на водата ще има и през 2021 година, когато кубикът ще нарастне до 2.64 лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР