Около 500 строителни работници, наети от Виетнам, работят в меко

...
Около 500 строителни работници, наети от Виетнам, работят в меко
Коментари Харесай

Виетнамски работници се оплакват от ужасяващи условия на труд в китайска фабрика в Сърбия

Около 500 строителни служащи, наети от Виетнам, работят в меко казано тежки условия, до момента в който строят първата китайска фабрика за гуми в Сърбия, оповестява Associated Press (AP).

Строителният обект е ръководен от китайската компания Shandong Linglong Tire Co и се намира на 50 километра северно от Белград, покрай сръбския град Зренянин.

Репортери на AP, които са пристигнали в Сърбия, с цел да посетят строящата се фабрика, настояват, че служащите са разискали с тях потробно изискванията си на работа.

" Свидетели сме на нарушение на правата на индивида, тъй като виетнамците работят в ужасни условия ", съобщи пред AP сръбският деятел Мишо Живанов - член на неправителствената организация " Зренянинска акция ".
 Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за акумулатори ще бъде издигната в Сърбия
Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за акумулатори ще бъде издигната в Сърбия

Сръбската компания ElevenEs възнамерява построяването на цех в Суботица

Изданието оповестява още, че служащите са оставяни на студено, гладни и без пари. По думите на виетнамските наемници, китайските им работодатели са им взели паспортите и не са им изплатили към този момент дължими заплати.

" Няма налични матраци, топла вода или отопление в бараките, прибавят пострадалите.

Правозащитни групи в Сърбия сигнализират международната общност, че служащите могат да станат жертви на трафик на хора или даже на модерно иго.

Нгуен Ван Три, който е чиновник на обекта, разяснява пред AP обстановката по този начин:

" Откакто пристигнахме тук, нищо не е добре. Всичко е друго от документите, които подписахме във Виетнам. Животът е неприятен, храната, медикаментите, водата... всичко е неприятно ".
 Обществено неодобрение поради литиевите мини в Сърбия. Но проектът е прекомерно огромен, с цел да се провали
Обществено неодобрение поради литиевите мини в Сърбия. Но проектът е прекомерно огромен, с цел да се провали

Сръбските управляващи дават обещание да послушат " гласа на народа ", само че дали пък това не е просто популизъм?

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че ще се опита да помогне на виетнамските служащи, само че няма да спре строителството на фабриката, тъй като така и така е все по-трудно за страната да получава нови вложения от огромни интернационалните компании.

От китайската компания обявиха пред сръбските медии, че не са виновни за наемането на виетнамските служащи, това било станало посредством друга компания. А паспортите на чиновниците ще бъдат върнати неотложно. Те били взети единствено за щемпел за работни визи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР