Около 30 сигнала и жалби са получени в Централната избирателна

...
Около 30 сигнала и жалби са получени в Централната избирателна
Коментари Харесай

В ЦИК има 30 сигнала и жалби за нарушения, прокуратурата започнала 57 производства

Около 30 сигнала и тъжби са получени в Централната изборна комисия (ЦИК), заяви представителят Александър Андреев. По думите му, огромна част от тях са от компетентността на Общинските изборни комисии (ОИК) и са били препратени към тях.

" Има такива, че в описите, които са изнесени на осведомителното табло в Севлиево не е изписан вярно номерът на кандидатската листа, за това към този момент са взети ограничения, сменено е осведомителното табло, тъй че да не се обърква гласоподавателят ", заяви Андреев.

Неправителствена организация е пуснала тъжба, която касае Кюстендил и Кочериново. Причината за сигнала е, че там не се попълня вярно общественият указател за жалбите и сигналите. " Там сме дали напътствие, другояче в останалите случаи са несъществени нарушаванията. Можем да кажем, че изборният ден протича обикновено все още ", сподели Александър Андреев.

Прокуратурата е образувала 57 досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборния развой.
" От тях 37 производства са директно за изборни закононарушения, останалите 18 са за други закононарушения, свързани с изборния развой, или осъществени от лица с имунитет ", сподели основният прокурор Сотир Цацаров и посочи, че такова е да вземем за пример държане на наркотични субстанции.

От 57 досъдебни производства 9 се преглеждат като бързи производства, а останалите 48 – по общия ред. Цацаров уточни, че в Бяла Слатина са формирани 3 досъдебни производства, в Горна Оряховица - 2, в Дупница – 3, в Карнобат – 2, в Плевен – 3, в Районна прокуратура Пловдив – 3, в Софийска градска прокуратура – 5, в Районна прокуратура София – 2, в Царево – 2 и така нататък

Общият брой обвинени лица е 10, три са досъдебните производства, които са прекъснати. Преписките, по които се прави инспекция по подадени сигнали до този миг са 690, по 39 от тях са постановени отводи, 29 са изпратени на други органи, и по 202 преписки и в този момент сега се правят инспекции, заключи основният прокурор.

Снети са 9 имунитета, разгласи основният прокурор

Сотир Цацаров сподели още, че са снети и 9 имунитета досега, още 5 оферти чакат в правосъдната палата и занапред ще бъдат преценявани. За 9 лица има повдигнати обвинявания.

Схемите за пазаруване на гласове на тези локални избори от позиция на предлаганите облаги са възнаграждение на пари и разпределяне на пакети с най-необходимите хранителни артикули. " Сега се следи, че понижават случаи на директно подхождане към гласоподавателя, работи се с медиатори, които разполагат с огромен паричен запас и е мъчно да се каже какъв брой пари фактически са стигнали до лица и какъв брой са отклонени ", уточни още основният прокурор.

" До момента има задържани 4-ма и те са по досъдебното произвеждане за пазаруване на гласове в Несебър. До момента няма арестувани лица в Царево ", сподели Цацаров.

От 9-те лица със свален имунитет двама са претендент кметове и останалите са претенденти за общински съветници. Чака се искане, отправено от прокуратурата до ЦИК за снемане имунитета на още 5 души. Единият от случаите е за злополука, останалите за изборни нарушавания.

В съпоставяне с предните локални избори през 2015-та година досъдебните производства са намалели на половина. Тогава са били 101, а преписките са били 1255, по 813 е имало отвод, уточни основният прокурор.

Ако се направи съпоставяне с евроизборите, то те са били най-спокойни, защото са били формирани единствено 29 досъдебни производства, само че има и наказани лица. От 11 импортирани каузи, 1 е наказан на 6 месеца отнемане от независимост, 6 –ма са наказани условно, 1 лице е наказано на пробация и един е освободен от наказателна отговорност с административно наказване.

" Очаква се през днешния ден през целия ден да бъдат подавани ритмично данни за изборни нарушаване и формирани преписки ", сподели още Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров даде своя глас на локалните изборите, преди час в секция на ОУ " Петър Берон " в Пловдив. На излизане от учебното заведение той сподели, че не чака президента Румен Радев да бави решението си за това дали да издаде декрет за назначение на Иван Гешев за основен прокурор или да върне процедурата във Висшия правосъден съвет.

Всичко за локалните избори - четете тук
Следете онлайн по какъв начин България гласоподава за кметове и общински съветници - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (265)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР