Около 20-30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия

...
Около 20-30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия
Коментари Харесай

Държавата отпуска 20-30 млн. лв. за щетите от наводненията

Около 20-30 млн. лева ще бъдат ориентирани от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за подкрепяне и възобновяване на вредите, нанесени по българското Черноморието след наводненията. Това стана ясно след среща в Народното събрание, инициирана от ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Десислава Атанасова, ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и народните представители Бойко Борисов и Делян Пеевски, на която бяха разисквани опциите за финансова помощ на потърпевшите региони.

На срещата участваха министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Продължава оценката на вредите като все още огледите демонстрират, че се постанова ремонт и корекция на към 12 моста и други пътни оборудване, които са разрушени от наводненията. Министърът на финансите увери, че във фонда за бедствия и повреди има задоволително средства.

По предварителни оценки има 12 моста, които би трябвало да бъдат поправени, с изключение на другите вреди, след бедствието по Южното Черноморие, за към 20 до 30 милиона лв.. Към момента във фонда за бедствия и повреди свободният запас е над 60 млн. лева, съобщи пред публицисти в Народното събрание финансовият министър Асен Василев.

Изслушан е бил и отчет на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

Василев напомни, че в бюджета, признат в края на юли, са увеличени средствата за  фонда за бедствия и повреди, тъй че пари в него има. 

Когато са ясни вредите, комисията по бедствия и повреди се събира в Министерство на вътрешните работи, приема оценките и средствата се отпускат в спешен режим на момента, изясни процедурата финансовият министър. Също по този начин, добави той, има оценки, които комисията сега преглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има.

Василев означи, че още предходната година на регионалните шефове е било предоставено да създадат оценка къде има непочистени речни корита, проблематични сектори, тъй че да не се стига до такива бедствия, когато е допустимо. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 сектора в неприятно положение и имат потребност от в допълнение разчистване. В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине надлежно през снимане, планиране, а по-късно и разчистване на самите корита. За тази цел в идващия бюджет ще бъде очакван специфичен фонд, който да е дълголетен, да работи ритмично, с цел да има предварителна защита на бедствията, изясни министърът на финансите.

Заместник вътрешният министър Темелакиев увери, че сега тече доста добре проведен развой по определяне на точните размери на вредите, породени от естественото злополучие. Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи към този момент, тъй че да прегледа всички постъпващи данни с съответни размери на вредите и, когато е налице някаква конкретика – това значи не повече от 10 дни, комисията да се събере, да прегледа всички постъпили оферти, да вземе съответните решения и процесите по възобновяване да се ускорят оптимално бързо, добави зам.-министърът.  Той акцентира, че страната е направила нужното, с цел да обезпечи този запас, и проведено, методично да подкрепи процеса.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР