Океанолози алармираха, че маркирана с чип 3-метрова акула е изчезнала

...
Океанолози алармираха, че маркирана с чип 3-метрова акула е изчезнала
Коментари Харесай

Мистериозно изчезна 3-метрова акула

Океанолози сигнализираха, че маркирана с чип 3-метрова акула е изчезнала мистериозно, като сензорът ѝ е бил открит на плажната линия без никаква друга диря.

От известно време океанолозите имат процедура, при която маркират морските жители с чипове, което им оказва помощ в проучването на подводния свят.

Сензорни сензори се слагат от най-малките до най-големите океански екземпляри, като на индонезийските китови акули и огромните бели акули край Австралия, с цел да може да се следи тяхното държанието, метода им на живот и миграционните им привички.

Мистерията към изчезналата 3-метрова акула, откакто чипа ѝ бил открит, се задълбочава, тъй като нямало друга диря, насочваща за това какво се е случило с нея.

 Риби и Акула

От Geekosystem оповестяват, че последните данни, регистрирани от акулата, са посочили нейните придвижвания и дълбочината, на която се намирала.

След това чипът е бил открит, изхвърлен на плажа, а инспекция открива, че сензорът не е доплувал до там самичък.

Учените допускат, че моментът, в който регистрираната температура внезапно се е трансформирала, демонстрират последните минути от живота на бялата акула.

Датчикът е потопен на 580 метра под водата, като е отчел смяна на температурата със 7-8 градуса по Целзий, като единствено за няколко секунди температурата се е повишила.

Учените споделят, че на тази дълбочина океанските води не могат да доближават такава топлота и е по-вероятно тогава чипа да се е намирал в нечий корем.

 Кит

След няколко дни сензорът е почнал още веднъж да подава сигнал, като този път, той се намирал на 300 метра над повърхността.

Предположенията за изгубването на 3-метровата бяла акула се въртят към версията, че тя е била изядена от голямо подводно страшилище.

Зоолози споделят, че океанските води са населявани от 30-метрови змии с големи глави, които също могат да бъдат набедени в изгубването на акулата.

Смята се, че сходни змии населяват и нашето Черно море, като за тяхното битие описват доста писатели и риболовци.

Легендите за големите змии в българските води се пазят и до през днешния ден, само че те не са изрично потвърдени.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР