Оказва се, че старата поговорка По една ябълка на ден

...
Оказва се, че старата поговорка По една ябълка на ден
Коментари Харесай

Пази ли диетата на растителна основа от диабет?

Оказва се, че остарялата сентенция По една ябълка дневно държи лекаря надалеч в действителност може да е вярна. Ново проучване демонстрира, че колкото повече растителни храни ядете, толкоз по-малък е рискът от диабет вид 2.

Хората, които са яли най-вече растителни артикули, понижават риска от диабет с 23%, откри изследването.

Според данните риска от подлото заболяване понижава при хора, които ядат здравословни растителни храни, в това число зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни. Тези храни съдържат фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и други потребни съставки.

От друга страна, модифицирани храни на растителна основа с добавена захар като бял самун, бяла паста, зърнени закуски, чипс или бисквитки, усилват риска от диабет. Изследователите също не включват нишестените зеленчуци, като картофите, в листата за здравословен избор.

Диетата на растителна основа е доста потребна за понижаване на риска от диабет вид 2, споделя водещият създател на проучването доктор Ци Сун – доцент в Харвард и учител в учебното заведение по публично здраве в Бостън.

 предотвратяване от диабет

Той изяснява също, че диетата не би трябвало да бъде строго веганска или вегетарианска, с цел да е здравословна. Според него е добра концепция да се сведе до най-малко животинският протеин, само че артикули като риба, пиле и кисело мляко към момента могат да бъдат част от здравословната диета.

Проучването не показва тъкмо за какво диета на растителна основа понижава риска от диабет. Изследователите следели данните, с цел да регистрират тежестта, само че Сън сподели, че хората, които ядат повече растителни храни, могат да поддържат по-здравословно тегло, което води до по-нисък риск от диабет.

Възможно е потребните съединения като антиоксиданти и потребни растителни масла да оказват помощ за поощряване на чувствителността към инсулин или за понижаване на възпалението. Ако ядете повече растителни храни, евентуално ядете по-малко скотски артикули. И това понижава количеството на евентуално нездравословните субстанции, които консумирате, като холестерол, наситени мазнини и натрий.

Изследването обгръща данните за питателните привички на повече от 300 хиляди индивида.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР