„Оказа се, че в огромния информационен океан за коронавируса много

...
„Оказа се, че в огромния информационен океан за коронавируса много
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Не подготвиха здравната система за втората вълна

„ Оказа се, че в големия информативен океан за ковид доста хора не знаят да плуват и има риск да се удавят... Настъпилото утешение през летните месеци беше естествено, тъй като всички копнеехме да живеем по нормалния метод. Човекът е по този начин основан, че има потребност да бъде обществен “.
Това разяснява пред БНР доктор Цветеслава Гълъбова, психиатър и шеф на Държавната психиатрична болница „ Свети Иван Рилски “.

Според нея по-големият проблем е, че не се е направило нужното здравната ни система да бъде готова за новата вълна на болестта.

„ Проблемът с лекарите и сестрите е голям и той не е занапред. Леглата и оборудването са значими, само че заболяванията се лекуват от хора “.

Д-р Гълъбова предложи в обстановката с ковид да бъдем аналитични и прецизни, да не залагаме на цялостното безхаберие и да вършим нужното:

„ Елементарните ограничения са свързани със спазването на една персонална хигиена, която в 21-ви век би трябвало да е безусловна. Да не вървим заболели на работа. Да бъдем по-внимателни в контактите си с хората. Това би трябвало да ни остане като табиет, когато сме заболели “.

По думите на психиатъра „ страхът е здрава реакция, суматохата е нездрава реакция “:

„ Водени от един разумен боязън, да вършим верните неща… Усещането за непропорционалност на ограниченията основава суматоха в хората. С непрекъснатото следене на обстановката хората се паникьосват. Паниката не те пази, а те кара да вземаш безредни решения “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР