Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията

...
Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията
Коментари Харесай

Македонският архиепископ Стефан: Надявам се да бъдем заедно за 1000 години Охридска архиепископия

Охридската архиепископия има значение за всички православни нации. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна черква и страна. Надяваме се да честваме дружно. Това съобщи архиепископ Стефан, нравствен лидер на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, пред.

Тази година се навършват 1000 години от основаването на Охридската архиепископия. Празникът ще бъде маркиран с държавно-църковни тържества, които ще се състоят на 27 и 28 май в Охрид. Архиепископ Стефан съобщи, че ще има молебен за свети Климент в храма на Охридската архиепископия „ Света София “, а на идващия ден – света литургия.

„ Това е необичаен празник “, уточни той и напомни: „ Малко са институциите, които могат да се похвалят с толкоз дълъг живот “.

„ Охридската архиепископия има значение за всички православни нации, които живеят по тези земи. По тази причина имам вяра, че тази годишнина би трябвало да бъде маркирана и от всички нации, които са влизали в нейния диоцез. Вярвам, че на празненствата ще имаме посетители и от прилежащите нации, и от прилежащите църкви “, акцентира той. Архиепископ Стефан съобщи, че МПЦ-ОА е отправила покана към българския патриарх и българския държавен връх. „ Надявам се, че ще бъдат с нас на честванията в Охрид “, сподели още той

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР